Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»De skal konvertere på et oplyst grundlag«

Risikoen, for at nogle asylansøger konverterer blot for at få asyl er lille, men vil altid eksistere, mener en sogne- og migrantpræst.

- Jeg kan ikke se ind i folks hjerte og hjerne, men jeg kan sørge for, at når de konverterer til kristendommen, så gør de det på et oplyst grundlag.

Massoud Fouroozandeh er sognepræst i Sankt Hans Kirke i Odense og migrantpræst i Church of Love, hvor der primært kommer nydanskere. Han bekræfter, at mange asylsøgere og flygtninge fra muslimske lande tiltrækkes af kristendommen. Og for at undgå såkaldte »fupkonvertitter«, der bliver kristne udelukkende for at få lettere adgang til asyl i Danmark, døber han ikke blot folk fra dag et.

Men fremover kan det blive lettere at få asyl med den begrundelse, at man som kristen vil blive forfulgt i sit hjemland. Efter kritik fra FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) genoptager Flygtningenævnet nu to afviste asylsager.

Sagerne, der er omtalt i Politiken torsdag, handler om to afghanere, der er blevet døbt, mens de har været i Danmark, og som hævder, at de vil blive forfulgt i deres hjemland. Flygtningenævnet har afvist sagerne, blandt andet fordi man mener, at de kan skjule deres tro for omverdenen. Men det er en forkert begrundelse, siger UNHCR. I Politiken torsdag udtaler flere eksperter, at sagen kan danne præcedens, hvis Flygtningenævnet ender med at give asyl i de to tilfælde.

- Der vil altid være risko for misbrug. Men i vores kirke skal man deltage i dåbsundervisning, komme til gudstjenester og deltage i fællesskabet, før man kan blive døbt. Og så gør vi det klart for dem, hvilke konsekvenser det kan have, hvis de bliver kristne og senere må vende tilbage til deres hjemland, siger sognepræst Massoud Fouroozandeh.

Han er glad for, at sagerne genoptages og har tiltro til, at Flygtningenævnet vil træffe den rette afgørelse.

- Det er forkert helt at afvise kristne asylsøgere. Samtidig skal man heller ikke automatisk kunne få opholdstilladelse, fordi man er blevet kristen. I kirken har jeg aldrig været ude for, at vi har afvist en person, fordi han ikke var ærlig. Men der vil altid være nogle, som misbruger systemet, siger præsten.

Det er dog ikke blot asylsøgerne, som kommer til kirkerne. Mange menigheder opsøger dem direkte på centrene, fortæller Fouroozandeh.

- Jeg ved, at man nogle steder hjælper asylsøgere økonomisk, for eksempel med kørsel. Det kan være fint nok, men man kan også gå over grænsen, når man skal betale folk for at komme til gudstjeneste. Hos Church of Love opsøger vi slet ikke folk, men de hører om os gennem andre, siger Massoud Fouroozandeh.

Folkekirken og Udlændingestyrelsen har sammen udarbejdet en vejledning for sognepræster, der møder asylsøgere, som gerne vil døbes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.