Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»De er helt som normale kunder, de betaler bare ikke for tingene, når de går«

Krimina­liteten i Danmark er den laveste i over 30 år, men i Brønshøj i København skaber en drengebande alligevel utryghed: Flere butiksejere og beboere har anmeldt talrige tyverier til politiet, uden at der bliver grebet ind.

Det begyndte som et nødråb fra souschefen i denne Døgnnetto på Frederikssundsvej i Brønshøj i København: En drengebande har forvandlet forretningen til et tagselvbord – og intet sker, selv om der angiveligt er afslørende videomateriale. Siden viste det sig, at andre lokale butikker på stribe er ramt af organiseret tyveri, og at afmagten breder sig i kvarteret. Foto: Bax Lindhardt
Det begyndte som et nødråb fra souschefen i denne Døgnnetto på Frederikssundsvej i Brønshøj i København: En drengebande har forvandlet forretningen til et tagselvbord – og intet sker, selv om der angiveligt er afslørende videomateriale. Siden viste det sig, at andre lokale butikker på stribe er ramt af organiseret tyveri, og at afmagten breder sig i kvarteret. Foto: Bax Lindhardt

Før man overhovedet når at få øjenkontakt med den smilende ekspedient i kassen hos Døgnnetto i Brønshøj, bliver blikket mødt af et skilt med påskriften: »Butikstyveri anmeldes til politiet.«

En taktik, der tilsyneladende ikke virker på de unge kriminelle i området.

I løbet af de seneste tre måneder har en drengebande gentagne gange begået tyveri i den lokale butik. Ifølge souschefen har gruppen stjålet varer for mere end 20.000 kroner siden december.

Det fortalte han fredag til Radio24syv, hvor han samtidigt oplyste, at det så sent som i lørdags igen lykkedes drengebanden at begå tyveri. Denne gang slap de af sted med varer for over 6.000 kroner.

Derfor rettede han i afmagt en direkte appel om hjælp til justitsminister Søren Pind (V). I brevet, der mandag blev sendt til ministeren, forklarer souschefen, hvordan han cirka en gang om ugen er blevet udsat for grove butikstyverier, og at han til trods for at være i besiddelse af afslørende videomateriale, ikke har haft held med at få politiet til at gå ind i sagerne. Når han gentagne gange har henvendt sig til dem, har de blot bedt ham »sende en mail.«

Det fik Søren Pind til fredag at skrive ud på Facebook:

»Det her er fuldstændig uacceptabelt, og jeg forstår politiet er på sagen. Jeg har den klare forventning, at de nu sætter en stopper for de pågældende lømlers hærgen.«

»Alle taler om det her«

Men det er ikke blot hos Døgnnetto, at man har haft problemer med de såkaldte drengebander.

»Alle taler om det her. Beboerne er utrygge, og butiksejerne er utilfredse,« fortæller en lokal butiksejer på Frederikssundsvej. Han har i løbet af de seneste par måneder haft indbrud i sin butik tre gange. Han ønsker ikke at stå frem med navn på hverken ham eller butikken af frygt for repressalier.

»Det har været tre forskellige grupper af drenge med ikke-vestlig baggrund. De kommer ind i større grupper, og mens et par af dem render rundt og stjæler en masse ting, stiller de andre sig rundt om disken og overdynger mig med en masse spørgsmål for at distrahere mig. Jeg har ikke meldt det til politiet, for jeg er ikke interesseret i, at politiet får fat på to af dem, og de andre seks så kommer og vil hævne sig,« fortæller butiksejeren. Den ene gang kostede tyveriet ham næsten 7.000 kroner i varer.

»Hvis det sker igen, så melder jeg det. Men jeg tror ikke, det løser sig. At der kommer fokus på det, får det måske til at stilne af i en periode, men så flytter de bare videre til et andet område. Det er parasitagtigt.«

En anden ekspedient på Frederikssundsvej fortæller, at han gentagne gange har været på arbejde, mens drengebanderne har begået tyveri:

»Det er ren rutine, når de kommer ind og tager ting. De finder det, de vil have, og propper det i lommerne. De er helt som normale kunder, de betaler bare ikke for tingene, når de går. De opfører sig som små sjakaler,« siger han opgivende og tilføjer, at det drejer sig om drenge helt ned til 13-års alderen.

Han ønsker heller ikke at få sit navn bragt i avisen.

Butikstyvene »griner og morer sig«

Lidt længere henne ad Frederikssundsvej kommer 32-årige Simon Sørensen gående med sin treårige søn Linus i hånden. De har været på legeplads, og skal til at låse sig ind i deres lejlighed, der ligger få skridt fra den føromtalte Døgnnetto. For familien har den forandring, Brønshøj har gennemlevet den senere tid, fået store konsekvenser:

»Det er ikke særligt betryggende, at det sker lige her, hvor vi bor. Og at politiet ikke reagerer, er langt fra optimalt i et belastet område, som Brønshøj jo er. Området er ikke, hvad det har været. Det er også grunden til, at vi flytter til Roskilde om et halvt år. Her er utrygt, når man har børn,« fortæller Simon Sørensen, der til dagligt arbejder som filialchef hos en bilforhandler.

En anden Brønshøj-beboer, der driver virksomhed i området, er også chokeret over, at Politiet ikke har grebet ind.

»De ældre beboere i området bliver utrygge og tør ikke komme ud efter mørkets frembrud. Det er en skandale, at politiet ikke gør noget,« siger Per, der beder om ikke at få sit efternavn bragt i avisen. Sådan er det med alle dem, der har noget med butikslivet af gøre i Brønshøj. De ved, hvad konsekvensen af det vil være, forklarer Per.

Han fortæller, at han tre gange har set drengebanderne begå tyveri i den lokale Fakta:

»Det er drenge mellem 14 og 20 år, der står bag. Et par af dem står vagt foran butikken, mens de andre går ind og fylder vogne med varer, som de efterfølgende går ud og tømmer i bilen, uden at nogen kan gøre noget. De render rundt og griner og morer sig imens.«

Han tror, det handler om, at de unge drenge skal vise sig over for hinanden, men understreger, at deres ugerninger har alvorlige konsekvenser for lokalsamfundet.

Farvel fra »Vaskemanden« på Frederikssundsvej, der med en seddel i vinduet takker sine kunder – og meddeler, at han lukker for altid på grund af indbrud og hærværk. Foto: Fannie Isabel Couderc Pramming
Farvel fra »Vaskemanden« på Frederikssundsvej, der med en seddel i vinduet takker sine kunder – og meddeler, at han lukker for altid på grund af indbrud og hærværk. Foto: Fannie Isabel Couderc Pramming

En af de butiksejere, der for alvor har mærket konsekvenserne, er ejeren af møntvaskeriet lidt længere henne ad gaden. Han har valgt at lukke butikken, efter der i sidste weekend igen blev begået hærværk. På døren har han påklistret et skilt:

»På grund af indbrud lørdag-søndag er vaskeriet lukket – for altid. Det er en gruppe af anden etnisk herkomst, der står bag. Tak for mange gode samtaler med faste kunder gennem årene. Vh Vaskemanden.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.