Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

De borgerlige vil af med randzonerne

Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er parate til at afskaffe de omdiskuterede randzoner.

Selvom det var VK-regeringen, der indførte loven om randzoner, melder en samlet borgerlig blok nu ud, at den er klar til at afskaffe randzonerne i deres nuværende form. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi er blevet klogere. Det har vist sig, at effekten af de generelle 10 meter brede randzoner er særdeles usikker. Nogle steder gavner zonerne slet ikke miljøet. Andre steder har de god effekt og burde være bredere. Derfor bør man droppe de generelle randzoner og gå langt mere målrettet til værks, siger miljøordfører Benedikte Kiær (K) til avisen og tilføjer, at de borgerlige partier ligeledes er parate til at afskaffe de såkaldte efterafgrøder, der fra 2013 skal dække yderligere 140.000 hektar landbrugsjord.

Loven om randzoner indebærer, at op mod 50.000 hektar landbrugsjord, svarende til 70.000 fodboldbaner, går ud af produktion, da landmændene ikke må dyrke jorden. De skal i stedet etablere randzoner, der har til formål at stoppe udledningen af næringsstoffer fra marken til vandløb og søer.

- Vi kan ikke blive ved med at lovgive, som om Danmark var en øde ø. De danske særregler på blandt andet miljø- og afgiftsområdet ødelægger virksomhedernes konkurrenceevne og medfører hver eneste dag, at arbejdspladser fra eksempelvis fødevareindustrien udflages til Tyskland, siger Villum Christensen, miljøordfører for Liberal Alliance, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) afviser at afskaffe randzonerne, men er ifølge avisen klar til at se på alternativer til efterafgrøder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.