Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DDR-sag undersøges på ny

Udenrigsministeren vil nu undersøge de nye påstande omkring besættelsen af den danske ambassade i DDR i 1988. Der er sået tvivl om den oprindelige redegørelse til Folketinget.

BERLIN/KØBENHAVN

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) bøjer sig for presset i sagen om 18 østtyskere, der i 1988 besatte den danske ambassade i Østberlin for efter kort tid at blive fjernet af det østtyske sikkerhedspoliti Stasi. En doktorafhandling fra besætternes talsmand, Wolfgang Mayer, sætter spørgsmålstegn ved flere punkter i den officielle danske forklaring fra et undersøgelsesudvalg i 1988.

Per Stig Møller sagde til Berlingske Tidende i går, at der ikke er »noget nyt« i bogens oplysninger, og han betragtede sagen som »slut«.

Alligevel lovede han senere på dagen Udenrigspolitisk Nævn at nedsætte en arbejdsgruppe i Udenrigsministeriet, der skal undersøge Wolfgang Mayers påstande.

»Jeg har bedt Udenrigsministeriet om at lave en redegørelse om, hvor den tidligere redegørelse til Folketinget om hændelsesforløbet adskiller sig fra Wolfgang Mayers fremstilling og beskrivelse. Samtidig skal der redegøres for de forskellige opfattelser, der er af forløbet,« sagde Per Stig Møller i går.

Inden mødet i nævnet havde flere politikere - bl.a. Socialdemokraternes politiske ordfører Frank Jensen - efterlyst en forklaring på de nye oplysninger.

»Jeg mener, det er den helt rigtige løsning, at vi starter sagen der. Så må nævnet tage stilling til, hvad der videre skal ske,« siger Frank Jensen. Ved hjælp af Stasi-dokumenter viser Wolfgang Mayer blandt andet, at den danske ambassade mindre end tre timer efter besætternes ankomst besluttede, at de østtyske myndigheder kunne rydde ambassaden. Af redegørelsen til Folketinget fremgår det, at den formelle anmodning blev givet af ambassadøren 12 timer efter besættelsen var indledt.

Stasi-dokumenter peger også på, at den daværende danske regering samarbejdede med DDR-styret for at løse sagen, da affæren var blevet offentligt kendt. Statsminister Poul Schlüter (K) bliver blandt andet citeret for at beklage over for DDRs ambassadør i Danmark, at den »lidt for frie presse« herhjemme pustede til sagen.

Wolfgang Mayer, der var besætternes talsmand, er glad for meddelelsen om, at DDR-sagen skal undersøges nærmere.

»Det er fremragende,« sagde han i aftes fra sit hjem i Erfurt, da Berlingske Tidende fortalte ham om udenrigsministerens afgørelse.

»Det har jeg ønsket mig i mange år.«

Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), kalder Per Stig Møllers beslutning »yderst fornuftig«. Mayer oplyser, at han for en halv snes år siden i et brev opfordrede den danske regering til en ny kulegravning af sagen. Anmodningen blev afvist af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Og dengang var Niels Helveg Petersen udenrigsminister.

»Det mindes jeg ikke at have hørt om,« siger Niels Helveg Petersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.