Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»DBU-bossen glemmer, at DBU ikke bare er en forretning«

Kvindelandsholdet ligger i åben konflikt med DBUs ledelse. Akkurat som DBU har været i konflikt med herrelandsholdet. Begge gange med Claus Bretton-Meyer som administrerende direktør for unionen.

Foto: Thomas Lekfeldt
Foto: Thomas Lekfeldt

Der er konkflikter, sammenstød og utilfredshed på og uden for fodboldbanen. Bare spørg spillerne. Bare spørg Dansk Boldspil-Union (DBU). Bare spørg administrerende direktør Claus Bretton-Meyer.

Med ham som administrativ anfører siden 2014 er DBU gerådet ud i endnu en konflikt. Denne gang med kvindelandsholdet, U21-spillerne og Spillerforeningen. Akkurat som boldspilunionen tidligere har været i infight med herrelandsholdet, der som kvinderne også blev repræsenteret af Spillerforeningen.

Før det har Claus Bretton-Meyer formået at vække opsigt ved at rejse tvivl om daværende landsholdstræner Morten Olsens jobsikkerhed, ligesom han kort tid efter sin tiltrædelse markerede sig i toppen af DBUs ledelse med indtil flere afskedigelser – bl.a. med en hurtig fyring af den mangeårige kommunikationschef Lars Berendt.

Nogle måneder senere sparkede han udviklingschef Poul Gilling og elitechef John Helt ud af hovedkontoret på DBU Allé i Brøndby.

Altså en anfører, der ikke er bange for at tackle igennem. En chef, der i 2014 ankom til DBU med en HD og en MBA fra CBS i bagagen, en titel af reserveofficer og flere års erfaring som topchef for TV 2 Sport og som direktør i marketingvirksomheden EuroAds. En chef, der har bidraget til, at DBUs »økonomi er kommet i balance«, som det hed ved præsentationen af regnskabet for 2015-2016.

En chef, der traf beslutning om at droppe ligalandsholdets årlige januartur pga. besparelser. En chef, der har været med til at give bolden op til sloganet »En Del af Noget Større«, fordi »dansk fodbold og DBU handler om mere end at vinde og score mål«.

Men altså også en chef, der har det øverste ansvar for at finde en løsning på konflikten med kvindelandsholdet. En konflikt, der som med herrelandsholdet først og fremmest handler om penge. Hvor meget skal det koste DBU, når spillerne trækker den rød-hvide trøje over hovedet?

Konflikten med herrerne i 2015 endte med en aftale, der først blev tolket som en sejr for DBU, men siden viste sig at være et bedre resultat for spillerne.

Mere business end fodbold

Claus Bretton-Meyer er først og fremmest businessmand, ikke fodboldmand, lyder det. Og det var netop en mand med sans for forretning og effektivisering, DBU gik efter som afløser for generalsekretær Jim Stjerne Hansen, der havde været daglig chef for DBU i et kvart århundrede.

DBUs angiveligt støvede og kedelige image i offentligheden skulle støves af, nu hed det ikke længere generalsekretær, men administrerende direktør, landsholdsspillerne fik en såkaldt code of conduct at rette sig efter, og DBU fik en ny og meget synlig chef i administrationen.

Måske lige lovlig synlig. Uden den fornødne forståelse for det særlige netværk på tværs af generationer, regionale forbund, lokale klubber, eliteklubber, divisioner, frivillige og andet godtfolk, der i årtier har rakt hænderne ud til hinanden og gjort fodbold til danskernes folkesport.

Han har skullet vænne sig et bagland af en skønsom blanding af såvel amatører og profesionelle. At DBU »ikke bare er en forretning, men også en forening«, som det bliver sagt. Et bagland, hvor det ikke nødvendigvis giver point til en fodboldboss offentligt at komme med slet skjulte trusler til sin landstræner, i dette tilfælde ingen ringere end gode gamle Morten Olsen, om, at også han kan blive fyret.

Måske »forstår han ikke helt, hvordan spillerne kan rykke sammen i bussen«, som det bliver formuleret. Resultatet er, at Claus Bretton-Meyer i dag er knap så synlig i offentligheden, lyder vurderingen.

Kønt så det heller ikke ud, da DBU, ved en administrativ fejl vel at mærke, ikke fik sendt en invitation til Morten Olsen til Dansk Fodbold Award i 2015. Få måneder senere meddelte Morten Olsen sin afgang. Eller da herrelandsholdets anfører, Simon Kjær, sammen med William Kvist tidligere i år luftede en hård kritik og sagde, at de følte sig modarbejdet af DBU i deres sportslige ambitioner.

Midtbanestjernen Christian Eriksen fulgte op og efterlyste mere professionalisme omkring landsholdet i DBU.

Løbeglad leder

Men han er mere end møgsagerne, ham den 51-årige løbeglade fodboldboss fra Rungsted, som blev født en juleaften og derfor også bærer mellemnavnet Noel. Han får et skudsmål som imødekommende og talende, god til at lede og en naturlig leder, som også har forsøgt sig i den politiske verden.

Ved kommunalvalget i 2013 stillede han op for De Konservative i Gentofte. 100 personlige stemmer var dog ikke nok til at få en plads i byrådet.

Den aktuelle konflikt med kvindelandsholdet førte til en nedtur forleden med aflysning af en landskamp mod Holland efter opturen med EM-sølv i Holland i sommer. Konflikten er stadig ikke løst, men LO og Danmarks Idrætsforbund (DIF) har netop tilbudt sig som mæglere i forhandlingerne.

DBUs forhandlingsschef er i øvrigt en ekstern advokat, som det hedder. Claus Bretton-Meyer sidder med i DBUs fem mand store forhandlingsgruppe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.