Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Datter til dræbt far: I spytter på min fars grav

Et populært videoklip på nettet burde straks slettes, siger datteren til en mand, der blev dræbt i 2007.

Sofie Fredsgaard her sammen med sin mor og afdøde far. Hun opfordrer på Facebook folk til at huske på, at et sjovt videoklip har en tragisk baggrund.
Sofie Fredsgaard her sammen med sin mor og afdøde far. Hun opfordrer på Facebook folk til at huske på, at et sjovt videoklip har en tragisk baggrund.

Hvad kan man tillade sig at dele på YouTube og de sociale medier?

En datter til en dræbt mand beder nu offentligheden om at stoppe med at dele et omstridt klip af hendes fars drabsmand. Et klip, der de seneste år er blevet set langt over 600.000 gange på internettet.

I et indlæg på Facebook skriver datteren, Sofie Fredsgaard, at klippet er som at »spytte på min fars grav«.

»Min far var et helt specielt menneske, der elskede musik, naturen, dyr og at bruge sine penge for hurtigt. Han havde de smukkeste lyseblå øjne og en god portion humor. Han fortjener, at det klip bliver slettet,« skriver datteren.

Dræbt under drukfest

Det meget viste klip stammer oprindeligt fra tv-udsendelsen »Kaffe med Kurt« fra TV Syd, hvor en indsat - kun omtalt som Nicolaj - i Statsfængslet Østjylland bliver interviewet om et drab, han havde begået nogle år tidligere.

Under en drukfest i april 2007 i en minkfarm ved Hadsund dræbte Nicolaj - der dengang var en 24-årig overkonstabel - den 40-årige Michael Brian Fredsgaard med to skud i hovedet.

Nicolaj blev idømt 12 års fængsel for drabet.

»Han havde været træls igennem en længere periode, og så blev jeg sgu træt af ham. Så stod jeg lige pludselig med et ladt gevær i hånden, og han sad og var irriterende. Så kom jeg sgu til at skyde ham,« siger Nicolaj i klippet, som mange - at dømme på kommentarer på internettet - har fundet enten morsomt eller absurd.

Fået nok

Sofie Fredsgaard skriver i sit indlæg, at hun har fået »nok, virkelig nok« af videoen.

»For første gang nogensinde vælger jeg nu at dele min og min fars historie offentligt - ikke for at få opmærksomhed, men for at fjerne opmærksomheden fra den syge stodder og flytte fokus hen på der, hvor fokus faktisk burde være: På min far, på et godt menneske, der ikke er her mere, på en bror, en søn, en ven af mange og mest af alt af et levende individ, der blev slået ihjel af ingen grund, og efter det blive set som en joke,« skriver Sofie Fredsgaard, der begravede sin far på sin blå mandag i 2007.

Hun undrer sig over, at folk finder videoen sjov eller betragter den som underholdning.

»Alle, der griner af den video - eller skriver 'jeg elsker ham' og så videre - burde melde sig til en psykolog. Jeg fatter slet ikke, at de har sendt den udsendelse. Det er som at spytte på min fars grav!!!«

Sofie Fredsgaard fortæller, at hun har fået flere udgaver af videoen slettet, men at der fortsat findes videoer på nettet, som hun nu beder om hjælp til at få fjernet, så hendes far kan få ro.

»Jeg kan ikke leve med det mere... Jeg håber, at I vil hjælpe mig. Del gerne, så min far kan få den respekt og fred, han fortjener... Bliver  i sengen i dag og tænder lys for ham,« skriver Sofie Fredsgaard i sit indlæg.

I løbet af det seneste døgn er hendes indlæg blevet delt flere end 1.700 gange på Facebook og omkring 10.000 har trykket »synes godt om« på indlægget.

»TAK for at støtte mig og retfærdigheden! Jeg er sikker på min far sidder og smiler et sted lige nu,« skriver Sofie Fredsgaard.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.