Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskledet observatorie er skudt af sted mod rumstation

Det blev et succesfuldt farvel til Kennedy Space Center for rumobservatoriet Asim.

Rumobservatoriet Asim, som er ombord på det ubemandede rumskib, kom succesfuldt afsted. Det skriver Ritzau mandag den 2. april 2018 / AFP PHOTO / NASA TV / Jose ROMERO
Rumobservatoriet Asim, som er ombord på det ubemandede rumskib, kom succesfuldt afsted. Det skriver Ritzau mandag den 2. april 2018 / AFP PHOTO / NASA TV / Jose ROMERO

En mission med rumobservatoriet Asim er blevet affyret succesfuldt og har nu kurs mod Den Internationale Rumstation (ISS).

Projektet er et internationalt projekt anført under det europæiske rumagentur, ESA, men missionen er ledet af Danmark og DTU Space.

Opsendingen, der blev transmitteret via det amerikanske rumagentur Nasa, løftede succesfuldt Asim op fra Kennedy Space Center i den amerikanske delstat Florida.

Asim er bygget af DTU Space sammen med virksomheden Terma. Og efter en succesfuld opsending begynder rejsen mod de videnskabelige opdagelser.

Det forklarer selskabets spacedirektør Carsten Jørgensen.

- Så skal vi have afleveret topmodulet. Det er det, der hedder Dragon. Det bliver afleveret i rummet, hvor det skal dykke med rumstationen, siger han.

- Når det er sket, kommer vi til fredag 13. april, hvor vores udstyr, Asim, bliver taget ud af det her Dragon-modul og placeret på rumstationen. Og så starter missionen.

Fra rumstationen skal det fotografere store lynfænomener, der kaldes "røde feer", "blå jets", "åndehaloer" og "elvere".

- Forskerne skal nedtage de her data, som er data, der beskriver lynfænomer i rummet. Dels optager man lynene. Dels måler man den stråling, som bliver udsendt af de her lyn, som går modsat og op i rummet, siger han.

- I dag kan man ikke forklare det fænomen - hverken matematisk eller fysisk. Samtidig har man en stærk formodning, om at det også har indflydelse på klimaforandringer.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.