Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskernes sundhed skranter

Vi dør tidligere og har færre sunde leveår end borgerne i de fleste andre vestlige lande.

Danskerne dør tidligere end borgerne i stort set alle andre vestlige lande, viser ny opgørelse i lægetidsskriftet The Lancet.
Danskerne dør tidligere end borgerne i stort set alle andre vestlige lande, viser ny opgørelse i lægetidsskriftet The Lancet.

I 1950erne levede danskerne længere end næsten alle andre mennesker i verden. I dag dør vi tidligere end borgere i stort set alle andre vestlige lande.

En ny opgørelse i lægetidsskriftet The Lancet udstiller vores skrantende sundhed og tildeler Danmark en kedelig bundplacering som nummer 18 ud af 19 lande, når man sammenligner borgernes forventede antal sunde leveår og deres levetid.

Danskerne har kun udsigt til at leve 67,9 sunde og raske år, før vi begynder at løbe ind i alvorlige helbredsproblemer – og gennemsnitsdanskeren dør i en alder af 78,9 år. Dermed er der langt op til toppen af sundhedsligaen, hvor økonomisk hårdt plagede middelhavslande som Spanien og Italien indtager første- og andenpladsen.

Blandt årsagerne til danskernes sundhedsmæssige deroute er den store andel af rygere, et højt alkoholforbrug og usunde kostvaner.

»Vi må bare konstatere, at vi stadig ligger langt fra de resultater, der opnås i andre lande. Der er et godt stykke vej igen, før vi har fået bugt med livsstilssygdommene i et omfang, vi kan være tilfredse med,« siger professor Mette Wier, der var formand for Forebyggelseskommissionen.

Eksperter påpeger, at forebyggelsen er forbedret, bl.a. ved en stærkere håndhævelse af aldersgrænserne ved salg af tobak og alkohol. Men vurderingen er også, at der på det seneste er sket et decideret tilbageskridt ved at afskaffe fedtafgiften.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) beklager »den triste placering«, men sætter sin lid til et nyt forebyggelsescenter, som skal hjælpe kommunerne med at gennemføre faglige anbefalinger om, hvordan man kan reducere bl.a. rygning og druk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.