Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskernes rygning står i stampe

Andelen er danskere, der ryger, har stået stille siden 2011. Patientforeninger efterlyser politisk handling.

Rygerne er blevet et mindretal i Danmark, men de seneste fem år har andelen af tobaksforbrugende stået stille. Det får patientforeninger til at efterlyse politisk handling, skriver Politiken.

Ifølge avisen viser en ny måling fra Gallup, og som er foretaget for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, at 17 procent af befolkningen ryger. Det niveau har været stabilt siden 2011.

Dermed er udviklingen gået i stå, efter at andelen af rygere er faldet konstant i over 50 år siden 1953, hvor 60 procent af befolkningen røg.

- Alt tyder på, at vi er nået så langt, vi kan komme med at sænke andelen af rygere i Danmark med de typer af tiltag, som vi bruger i øjeblikket, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Mads Lind til Politiken.

Han mener, at der skal nye metoder i brug, hvis man vil have flere til at kvitte smøgerne og færre til at begynde at ryge.

Undersøgelsen viser samtidig, at 62 procent af rygerne ønsker at tage afsked med tobakken. Det får flere af de involverede patientforeninger til at efterlyse politisk handling.

Hjerteforeningens direktør, Kim Høgh, tolker stagnationen som en politisk accept af antallet af rygere og kalder situationen "mistrøstig".

En lignende melding kommer fra Leif Vestergaard Pedersen, som er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg synes, at politikerne har svigtet lidt, siger han til Ritzau.

Mens der var stor fokus på rygerestriktioner i 00'erne, hvor man blandt andet indførte den stærkt omdiskuterede Lov om røgfri miljøer, så savner Kræftens Bekæmpelse nye initiativer.

- Kigger vi på landene omkring os, så er initiativerne store og massive, siger Leif Vestergaard Pedersen, som mener, at politikerne negligerer, hvad der ifølge ham er "den største trussel mod folkesundheden overhovedet".

- Det er den største dræber, vi har i det danske samfund. Der er 185, der bliver dræbt i trafikken hvert år, men der er 13.900, der dør som følge af tobak, konstaterer direktøren.

Ifølge ham stopper 300.000 danskere hvert år med at ryge, men det opvejes af, at næsten lige så mange vender tilbage til smøgerne.

Han efterlyser derfor tiltag som højere tobaksafgifter og skærpede regler for tobakkens synlighed i butikker.

- Vi skal vende tingene om, så i stedet for, at det er tilladt at ryge, alle de steder hvor det ikke er forbudt, så skal det være forbudt, de steder hvor det ikke er tilladt, siger Leif Vestergaard Pedersen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.