Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne vil have de frivillige ind i folkeskolen

Der er stor opbakning til at inddrage det lokale foreningsliv i folkeskolen, viser ny undersøgelse. Men danskerne vil ikke selv tage del i det frivillige arbejde, og det er et tegn på, at vi godt ved, vi ikke besidder de rette kompetencer til skolearbejdet, mener BUPL.

Selvom et stort flertal af danskerne mener, der skal være et større samarbejde mellem det lokale musik-, idræts- og foreningsliv, må det ikke blive sådan, at de frivillige overtager de professionelles arbejde, mener BUPL.
Selvom et stort flertal af danskerne mener, der skal være et større samarbejde mellem det lokale musik-, idræts- og foreningsliv, må det ikke blive sådan, at de frivillige overtager de professionelles arbejde, mener BUPL.

Når skolereformen træder i kraft næste år, er ønsket fra Christiansborg, at skolerne benytter sig mere af det lokale foreningsliv. Og det ønske vinder genklang hos den danske befolkning i en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Frivilligrådet.

Her svarer 62 procent af de adspurgte, at folkeskolen skal arbejde mere sammen med de frivillige foreninger i lokalsamfundet. Hos Frivilligrådet mener man, tallene er et udtryk for, at de frivillige kan bidrage til elevernes dannelse på en ny og kreativ måde.

»Hvis børn går op og ned af frivillige i deres hverdag, bliver de til bedre og mere hele samfundsborgere. Vi har blandt andet en lang tradition for, at Ungdommens Røde Kors laver lektiehjælp. Unge, der underviser unge giver et nyt undervisningsrum, som giver noget
andet end det, som lærere og pædagoger står for. Og det er den anderledeshed som
skolen har glæde af at trække ind og få tættere på sig,« siger Frivilligrådets formand, Vibe Klarup Voetmann.

Derfor mener formanden, at skolebestyrelserne og ledelsen skal se på, hvordan de bedst inddrager de frivillige.

»Skolerne bør give lokalsamfundet en åben invitation, hvor de indbyder folk i at tage del i at forme den nye folkeskole med aktiviteter eller indsatser, som giver skolen og eleverne noget ekstra,« siger hun.

Og det er et ansvar som både Skolelederforeningen og landsforeningen Skole og Forældre med glæde påtager sig.

»Det er skolen, der har ansvaret for at inddrage relevante foreninger, og derfor skal arbejdet selvfølgelig foregå på skolens præmisser,« siger Anders Balle, formand for skolelederne, som uddyber med, at det er vigtig »trafikken går den rigtige vej, så de frivillige ikke kommer til at overtage lærerne og pædagogernes arbejde.« 

»Det er ikke de frivillige, der skal ind i skolen, det er nærmere skolen, som skal åbne for at eleverne kan komme ud til de frivillige og være hos de lokale sportsklubber og spejderforeninger,« siger han.

Og et andet resultat fra YouGovs undersøgelse peger også på, at det er den vej rundt, arbejdet skal foregå. To ud af tre adspurgte danskerne ønsker ikke selv at deltage i aktivitetstimer eller understøttende undervisning på frivillig basis, og det mener pædagogernes fagforening, BUPL, der er en god grund til.

»Frivillige skal ikke overtage hverken den understøttende undervisning, lektiehjælp eller den almindelige undervisning, for det er de simpelt hen ikke uddannede til. Det skal klares af professionelle, hvilket vil sige pædagoger og lærere. Det er selvfølgelig godt, hvis man kan samarbejde med frivillige i skolen, men det skal være i en sammenhæng, hvor det er pædagoger og lærere, der driver aktiviteten eller undervisningen. Så får børnene også noget ud af det,« siger Henning Pedersen, formand for BUPL.

Men det mener Frivilligrådet ikke er grunden til det tøvende svar fra befolkningen. Her mener Vibe Klarup Voetmann at danskerne ikke har nok indblik i det frivillige foreningsliv til at turde indgå i det selv.

»Det er et nyt og på nogle områder uopdyrket land. Så jeg ser resultatet som et udtryk for en smule berøringsangst og uklarhed på, hvordan man griber det frivillige arbejde an. Dem, som allerede har et samarbejde med skolerne, synes jo, det både er sjovt og meningsfuldt,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.