Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne spiller for to milliarder i 2012

Efter liberalisering af spillemarkedet forventes den samlede volumen at nå knap to milliarder kroner i 2012. Det er en halv milliard mere end forventet.

Arkivfoto
Arkivfoto

Det danske spillemarked blev sluppet fri i år, hvor udenlandske udbydere af spil mod godkendelse og bidrag til statskassen på 20 procent af bruttospilindtægten lovligt har kunnet gå efter danske kunder.

Det har medført en samlet volumen for markedet, som forventes at nå knap to milliarder kroner i 2012, vurderer Spillemyndigheden hos Skat. Dermed har kunderne spillet for 500 millioner kroner mere end forventet før liberaliseringen. Og det giver en indtægt på 400 millioner kroner i afgifter til statskassen.

- Det skyldes primært, at der er kommet flere ansøgninger om tilladelser, end vi havde regnet med. Det betyder, at der kommer flere penge i statskassen via afgiften. Og det tyder på, at reglerne fungerer. Det er ikke nødvendigvis et udtryk for, at der bliver spillet mere, siger kontorchef i Spillemyndigheden hos Skat, Jan Madsen.

Han forklarer, at man oprindeligt havde forventet at skulle give tilladelser til 25 udbydere. Det tal er i dag 33, og dermed er omsætningen højere, end Spillemyndigheden oprindeligt skønnede.

Den delvise liberalisering af spillemarkedet i Danmark var undervejs i flere år. Den blev vedtaget af i Folketinget i 2010, men efter indsigelser fra Dansk Automat Brancheforening over, at afgiften på fysiske spilleautomater er højere end for onlinespil, skulle beslutningen forbi EU-Kommissionen, hvor spillovgivningen blev godkendt i september 2011.

Hos Dansk Automat Brancheforening, der er en sammenslutning af spilleautomatoperatører, fabrikanter og importører, konstaterer sekretariatschef Knud Larsen nedgang i spilaktiviteten i sin branche i år.

- Vi kan sige, at spillet er gået ned for vores branche – altså for de landbaserede spil. Det kan være fordi, der er færre penge blandt folk, men for os kan det lyde som om, der er rykket penge fra de landbaserede spil til onlinebaserede spil, siger Knud Larsen, der oplyser, at brancheforeningen stadig har en sag kørende mod EU-Kommissionen – og stadig mener, at der er tale om ulovlig statsstøtte til onlinespil i forhold til landbaserede spil.

Det oprindelige skøn af, hvor meget en liberalisering ville betyde for volumen i markedet, blev lavet tilbage i 2010. At den nu skønnes til at blive højere, vil leder af Center for Ludomani Michael Bay Jørsel ikke nødvendigvis karakterisere som et udtryk for, at danskerne spiller mere.

- Om der er kommet flere spillere til, fordi omsætningen er højere end forventet, det skal vi ikke ind og gætte på. Vi har i flere år anbefalet en revidering af den gamle spillelov fra 1948. Med den nye spillelov har vi blandt andet fået nogle ansvarlighedskriterier, som spilselskaberne skal leve op til, og det har haft stor betydning, siger Michael Bay Jørsel, der for at kunne vurdere den reelle betydning af liberaliseringen også efterlyser nye undersøgelser af udbredelsen af problematiske forhold til spil.

Blandt de fordele, der generelt fremhæves ved liberaliseringen er, at det kan have medvirket til at rydde ud i de ulovlige spiludbydere på det danske marked. Her har Spillemyndigheden hos Skat fortsat et skarpt øje på markedet og har via fogedretten senest mandag i denne uge henstillet til internetudbydere, at de skal blokere for otte hjemmesider, som udbyder spil i Danmark uden tilladelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.