Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne snyder for mindst 50 mia. kr.

Staten går hvert år glip af mindst 50 milliarder kroner, fordi fællesskabet fusker fælleskassen.

Virksomhederne gør det. Sociale klienter gør det. Middelklassen gør det. Snyder fælleskassen for penge.

Lægger man alle de kvalificerede skøn, vi har, for danskernes skattesnyd, socialt bedrageri og sort arbejde sammen, går staten hvert år glip af mindst 50 milliarder kroner som følge af, at nogen af os ikke betaler den skat, vi burde, kræver mere af det offentlige, end vi er berettiget til, eller omgår den officielle økonomi ved at købe rengøring, håndværkere eller servering til konfirmationen uden at involvere myndighederne.

»Der har mange steder hersket en fortælling om, at danskerne skulle have en særlig høj skattemoral,« siger Henrik Jacobsen Kleven, der er professor i økonomi på London School of Economics og forfatter til en af de mest omfattende undersøgelser af danskernes skattesnyd herhjemme.

»Men sandheden er måske snarere, at det er systemet og ikke moralen, der holder os fra at snyde mere. Det er ekstremt svært at snyde i almindelig indkomstskat i Danmark. Men på de områder, hvor vi så faktisk har muligheden, sker det i stor stil,« siger han.

Underklassens bedrag

Den seneste måned har der været stort fokus på underklassens bedrag med sociale ydelser, der ifølge skøn beløber sig til mellem syv og 12 milliarder kroner årligt.

Til sammenligning snyder virksomhederne ifølge Skat hvert år statskassen for mindst ti milliarder kroner.

Den mest udbredte snydeform er dog ubetinget vores massive forbrug af sort arbejde, der ifølge Rockwool Fonden udøves eller købes af hele 80 pct. af befolkningen, og som det Økonomiske Råd har regnet ud, svarer til et tabt skatteprovenu på 29 milliarder kroner om året.

Som en af forskerne bag Rockwool Fondens undersøgelse, Camilla Hvidtfeldt, konstaterer:

»Der er så mange, der arbejder og køber sort, at folk ikke engang synes, at der er noget fordækt i det.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.