Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne nyder livet som singler

Lige som hver tredje voksne dansker lever Ida Holst uden kæreste, partner eller ægtefælle. Singlerne er ikke enlige stakler. Langt de fleste har det godt med singletilværelsen og dens indbyggede frihed.

Ida Holst
Ida Holst

De er frie til at gøre, hvad de vil. De har god tid til at besøge vennerne og pleje deres interesser, og skulle de have lyst til at give den en ekstra tørn på arbejdet, står det dem frit for. Det skal ikke koordineres med kæresten, konen eller manden derhjemme.

Næsten hver tredje voksne dansker lever sit liv som enlig, viser en TNS Gallup for Berlingske, og det har langt de fleste af dem det helt godt med. Faktisk er singlelivet ligefrem et aktivt tilvalg for mange, fortæller sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

»I den moderne kultur er det ikke bare særlingene, der bliver tilbage. Det er i høj grad et aktivt valg at være single. Med de værdier, der figurerer i den moderne verden, har man lettere ved at »få point« i tidsånden, hvis man lever som fri single, end hvis man lever i en familie fyldt med forpligtigelser,« siger Birthe Linddal.

Hun henviser til, at familien for eksempel er en hæmsko for karrierelivet. For et lederudviklingskursus, som man måske skal tage i udlandet, harmonerer skidt med at skulle hente børn klokken fire.

At så mange danskere lever som singler skyldes i høj grad den stærke individualistiske ånd, som dominerer i samfundet. Ifølge den skal man ikke gå på kompromis med sit valg af partner, fortæller sociolog på Roskilde Universitet Klaus Rasborg.

»I tidligere, mere traditionsbundne sammenhænge, sagde man, at hvis man ikke kan få den, man elsker, må man elske den, man kan få. Det senmoderne, individualiserede menneske vil forholde sig omvendt og sige, at hvis jeg ikke kan få den rigtige partner, så kan det også være lige meget. Så klarer jeg mig uden,« siger han.

37-årige Ida Holst fra Valby arbejder i en it-virksomhed og går af og til på dates med mænd, som hun møder igennem sin profil på Elitedaters.dk. Hun vil gerne have en kæreste. Men hun har været single siden 2007, og det har hun egentlig haft det helt godt med.

»Jeg har prioriteret interesser og karriere over kærlighedslivet. Jeg har skrevet en masse, blandt andet en roman baseret på sms’er, et bidrag til en bog om velfærdssamfundet, og holdt en række foredrag. Når jeg laver de kreative ting, jeg brænder for, bliver jeg næsten helt euforisk. Så den glædesrus, man mærker, når man er forelsket, har jeg faktisk kunnet skabe selv, selv om det naturligvis er noget andet,« siger hun.

Selv om ni ud af ti singler Ifølge TNS Gallup har det godt eller rigtig godt med at være alene, vil 7 ud af 10 gerne nu eller senere i livet have en kæreste.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.