Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne: Modtagere af kontanthjælp er i stand til at arbejde

Demonstranter på vej fra Carlsberg Byen til Rådhuspladsen, hvor der er en demonstration. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Demonstranter på vej fra Carlsberg Byen til Rådhuspladsen, hvor der er en demonstration. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Danske kontanthjælpsmodtagere er hverken mere syge eller svage, end at de er i stand til at arbejde. Og det er vigtigt, at kontanthjælpsmodtageres samlede ydelser udgør mindre end det, man kan tjene på et lavtlønsjob.

Sådan lyder det fra danskerne i en ny Gallup-undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske.

Kontanthjælpsloftet begrænser det samlede beløb, en ledig kan modtage i offentlige ydelser. Rundt regnet 55.000 danskere fik i denne uge besked om, at de i dag modtager mere end loftet tilskriver, hvorfor de per 1. oktober vil få deres ydelser beskåret.

En række organisationer advarer om, at kontanthjælpsloftet ikke vil skubbe folk op i job, men ned i fattigdom, da mange hverken er i stand til at finde et job eller arbejde i det hele taget. Det er et flertal af danskerne ikke umiddelbart enige i. 56 pct. af danskerne er således overvejende enige eller enige i en påstand om, at kontanthjælpsmodtagere generelt er i stand til at arbejde.

69 pct. er desuden overvejende enige eller enige med regeringen om, at ydelserne skal være lavere end et lavtslønsjob, så det kan betale sig at arbejde.

Men når principperne udmøntes i det konkrete kontanthjælpsloft, er danskerne mere delt. Et lille flertal på 47 pct. ser negativt eller overvejende negativt på loftet – mens 42 pct. forholder sig modsat. Et klart flertal af danskerne mener desuden, at det ikke er de lediges egen skyld, at de er endt på kontanthjælp.

På trods af at cirka halvdelen af danskerne ser negativt på loftet, er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) tilfreds med målingen: »Princippet bag loftet er, at snitfladen mellem kontanthjælpssystemet og arbejdsmarkedet skal være indrettet, så det kan betale sig at arbejde. Det bakker mange op om. Det er også almindelig sund fornuft,« siger han.

Ser man på de politiske blokke, er det klart, at blå bloks vælgere er markant større tilhængere af loftet end rød bloks. Værd at bemærke er også, at vælgerne hos de to klassiske velfærdspartier, DF og Socialdemokraterne, ser vidt forskelligt på sagen.

60 pct. af DFs vælgere er generelt positivt indstillet, mens det blot gælder 23 pct. hos S. Til det siger DFs finansordfører, Rene Christensen:

»Vi kalder os selv et arbejderparti, og når man er et arbejderparti, respekterer man også dem, der holder ude foran IKEA og kører dine fire papkasser hjem på taxameter. De mener også, at der skal være gevinst ved at være på arbejdsmarkedet«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.