Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne har bundrekord i arbejdsmoral

Jo mere omfordeling, desto mindre incitament til at knokle, viser Cepos-analyse. Det er farligt for velfærdsstaten, hvis folk mister interessen for at arbejde og gøre sig umage, siger økonomiprofessor Nina Smith.

Nina Smith, økonomiprofessor og tidligere vismand, siger: »Det er farligt for velfærdsstaten, hvis folk mister interessen for at arbejde og gøre sig umage." Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø
Nina Smith, økonomiprofessor og tidligere vismand, siger: »Det er farligt for velfærdsstaten, hvis folk mister interessen for at arbejde og gøre sig umage." Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø

Velfærdsdanmark er det land i verden, hvor færrest finder det vigtigt at opdrage deres børn til at arbejde hårdt. I en international undersøgelse, som har været gennemført fire gange de forløbne 30 år, siger færre end fem pct. af danskerne, at hårdt arbejde er en værdi, de lægger vægt på at indpode deres afkom.

Danmark kommer dermed på en sidsteplads sammenlignet med andre lande i undersøgelsen. Langt flere danskere synes, at det er vigtigere at lære deres børn værdier som selvstændighed, ansvarsfølelse, tolerance og respekt for andre.

En ny analyse fra den liberale tænketank Cepos viser, at der er et statistisk sammenfald mellem arbejdsmoralen i et land og velfærdsstatens generøsitet. Jo mere omfordeling fra rig til fattig, desto ringere er incitamentet for den enkelte til at knokle, og det kan være forklaringen på danskernes holdning til værdien af hårdt arbejde.

»Arbejdsmoral og graden af velfærdssamfund hænger tæt sammen. I en udbygget velfærdsstat som den danske lægger folk mindre vægt på hårdt arbejde som værdi. Og meget tyder på, at de også arbejder færre timer, jo mere omfordeling, der sker i det land, de bor i,« siger projektkonsulent i Cepos Casper Hunnerup Dahl, som står bag undersøgelsen.

Arbejde er fundamentet for velfærd

Økonomiprofessor og tidligere vismand Nina Smith betegner Cepos’ analyse som interessant og solid:

»Det er farligt for velfærdsstaten, hvis folk mister interessen for at arbejde og gøre sig umage. Vi er nødt til at forholde os til, at det at arbejde er fundamentet for, at velfærdssamfundet kan eksistere i længden,« siger hun.

Nina Smith betegner DRs debatskabende udsendelser »9.z mod Kina«, som en øjenåbner og en god case for Cepos’ undersøgelse:

»Udsendelserne viser, hvordan danske forældre siger til deres børn, at de først og fremmest skal sørge for at få sig et godt liv og være glade. Forældrene siger ikke, at børnene også skal arbejde og sørge for at bidrage til fællesskabet og dermed være med til at finansiere velfærdsstaten,« pointerer hun.

Enhedslistens politiske rådgiver Pelle Dragsted er helt uenig:

»Vi har indrettet et samfund, hvor der er plads til at tage andre hensyn end blot at skaffe mad på bordet. Det er positivt, at danskerne ikke er præget af en arbejdsgivermoral. At vi faktisk lægger vægt på, at livet er andet end arbejde – at det også handler om at være sammen med venner og familie,« siger han.

Berlingske har spurgt avisens egne læsere om, hvad de lægger vægt på at lære deres børn. 13 pct. svarer, at de lægger vægt på at lære afkommet værdien af hårdt arbejde.

Vi har besøgt en usædvanlig dansk familie, som har lært at knokle fra barnsben og tager ekstraarbejde for at undgå økonomisk ruin oven på finanskrise og tab af job. Flittige Nicolai og hans kone Camilla lærer i modsætning til de fleste danskere deres børn værdien af hårdt arbejde, som parret har lært det af deres egne forældre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.