Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne håber det bedste men frygter det værste

Hver anden dansker forudser i ny måling mindre tryghed og større økonomisk ulighed i løbet af de næste 10 år.

Danskerne ser flere mørke skyer over Danmark end blå himmel, når det kommer til velfærdssamfundets struktur om 10 år.
Danskerne ser flere mørke skyer over Danmark end blå himmel, når det kommer til velfærdssamfundets struktur om 10 år.

Bliver vi bedt om at skue ind i fremtiden, håber og tror de fleste af os, at vore børn vil vokse op i et rigt velfærdssamfund med gode job- og forbrugsmuligheder og med uddannelse og sundhed på et højt niveau.

Men næsten hver anden af os - 47 procent - er ifølge en aktuel Gallup-måling uenig eller overvejende uenig i, at politikerne vil være i stand til at skabe et bedre samfund for den næste generation.

Omtrent hver anden dansker mener, at Danmark i løbet af de næste 10 år vil bevæge sig mod et samfund med mindre lighed, både når det gælder økonomien, kriminaliteten og udefrakommende trusler.

40 procent ser endda så pessimistisk på de næste ti år, at de oven i købet forudser mindre medmenneskelig omsorg og hjælpsomhed end i dag.

Samlet set tegner målingen ifølge Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, et dystert billede.

»Man ville være nærmest Komiske Ali, hvis man sagde, at danskerne ser lyst på fremtiden. Målingen tegner et billede, som man kan forvente af et land i krise,« siger han.

Finansminister Bjarne Corydon (S) ser målingen som udtryk for danskernes »krisebevidsthed« og »realisme«.

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen påpeger derimod, at målingen stiller regeringen i et dilemma:

»På den ene side har de behov for krisebevidsthed til at legitimere de voldsomme angreb på vores velfærdssamfund og på ligheden i det danske samfund. På den anden side har de brug for, at danskerne går ud og svinger Dankortet.«

Regeringen har i 2012 gennemført bl.a. en skattereform og en reform af førtidspensionen. I 2013 forventes regeringen at holde reformtempoet med justeringer af kontanthjælp og SU.

Men ifølge Robert Klemmensen udtrykker målingen en generel mistillid til politikerne:

»Der er tilsyneladende ikke den store tillid til, at politikerne formår at gøre noget. Det opfatter vi normalt som et sygdomstegn i demokratier.«

Endnu værre ser det ud, når danskerne bliver bedt om at kigge i den globale spådomskugle:

Et markant flertal - 68 procent - har mistet troen på, at verdens ledere vil være i stand til at løse problemerne med den globale opvarmning i løbet af de næste 50 år, og næsten lige så mange - 65 procent - mener, at verden de kommende 50 år bliver mere eller overvejende mere konfliktfyldt end de seneste 50 år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.