Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne frygter alderdommen

Udsigten til en uværdig behandling er årsag til, at 60 procent af danskerne frygter at blive gamle. Værdighed skal garanteres i loven, mener ældre- og sundhedssektor.

At skulle sidde i en snavset ble i flere timer uden mulighed for at komme på toilettet eller få gammel vakuumpakket mad. Det er eksempler på en uværdig pleje og manglende omsorg, der i en ny undersøgelse får 59 procent af danskerne til at udtrykke frygt for at blive gammel og afhængig af andre mennesker.

Undersøgelse offentliggøres torsdag i forbindelse med en konference om værdighed i ældreplejen, der afvikles på Christiansborg arrangeret af Dansk Sygeplejeråd, Ældre Sagen og fagforbundet FOA.

Et af de forslag, der stilles på konferencen, er, at Danmark følger Sveriges og Norges eksempler og får retten til en værdighed behandling i alderdommen skrevet ind i lovgivningen.

»Det er bekymrende, at vi er kommet i en situation, hvor man skal være bange for at blive ældre og afhængig af andre menneskers hjælp. Vi skulle gerne have tillid til, at vi et velfærdssamfund som vores behandles værdigt, men i en undersøgelse fortæller 27 procent af personalet også, at det er blevet stadigt sværere at udføre arbejdet med værdighed og den faglighed, de er uddannet til,« siger Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Efter hendes opfattelse skal retten til en værdig pleje og omsorg skrives ind i lovgivningskomplekset:

»Det handler ikke om, at vi skal love de ældre et vist antal bade eller gåture, men om at der skal tages udgangspunkt i den ældres situation, og hvis vi får det her ind i lovgivningen, bliver det også noget, vi skal have drøftet, og noget vi skal have ud på uddannelsesinstitutionerne,« siger Karen Stæhr.

Også i Dansk Sygeplejeråd, er det opfattelsen, at forholdene i ældreplejen udvikler sig i den gale retning:

»Hvis der ikke gøres noget nu, så risikerer vi, at forholdene bliver uacceptable med tiden. Det værdiskred må ikke ske. Derfor er det tvingende nødvendigt med konkret politisk handling,« siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Undersøgelsen, der afslører danskerne frygt for at blive gamle, er udarbejdet af Voxmeter for Ældre Sagen, og her siger administrerende direktør, Bjarne Hastrup:

»Det er yderst vigtigt, at befolkningen er tryg ved ældreplejen. Derfor er det helt centralt, at lovgivningen signalerer, at de svækkede skal behandles med respekt og have mulighed for at leve et meningsfuldt og værdigt liv, også selvom de er blevet afhængige af hjælp fra andre. Et land som Danmark kan ikke være andet bekendt,« lyder det fra Bjarne Hastrup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.