Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne er snart verdensmestre i slik

Danskerne spiser nu mere end otte kg slik per person om året. Hvis udviklingen fortsætter, vil vi om få år passere finnerne som det mest slikspisende folk i verden.

Om få år kan danskerne kalde sig verdensmestre i slikspisning, skriver Politiken.

Ifølge de seneste tal fra brancheforeningen Sugar Confectionary Europe har danskerne overhalet svenskerne og er nu nummer to efter finnerne, med et forbrug på 8,18 kg slik per indbygger om året - eksklusive chokolade og tyggegummi.

Danskerne spiser dermed over dobbelt så meget slik, som gennemsnittet i Europa, hvor især sydeuropæerne mere ser slik som en børnespise og typisk foretrækker desserter og kager.

Danskerne har inden for de seneste år skåret ned på forbruget af sukkerholdigt sodavand og saftevand; også chokoladeforbruget tog et dyk i kølvandet på den økonomiske krise, så vi blot er nummer otte i Europa, men på slik stiger vores forbrug mere end andre landes, og senest i 2018 vil vi ligge pænt over finnerne, hvis forbrug er ved at stagnere, vurderer Sugar Confectionary Europe.

Forklaringen på det høje slikforbrug ligger blandt andet i det mørke vinterhalvår, hvor mangel på sollys og aktivitet giver lavere indhold af det meget vigtige signalstof serotonin, der blandt andet virker kortvarigt dæmpende på stresshormonerne, men det forklarer ikke, hvorfor det mindst mørke af de skandinaviske lande er godt på vej til at spise mest slik.

Ifølge eksperter kan udviklingen snarere henføres til, at vi i Danmark forbinder slik meget tæt med hygge.

»Når jeg siger til min fireårige, at nu skal vi rigtig hygge os, er det altså ikke gulerodsstænger, han tænker på«, siger forbrugerspecialist Heidi Boye. »Hvis man forsøger at gøre hyggen sund, føles det forkert. Hyggen bliver ikke lige så god, og vi er alle bange for at være den, der ødelægger hyggen. Der er en social accept - både blandt familie, venner og arbejdskolleger - af, at det er helt i orden, ja faktisk nærmest et krav, at spise usundt, når man hygger«, siger hun til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.