Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne dropper kirken

Julen bringer ikke velsignet bud. I hvert fald ikke til den danske folkekirke. Få agter at gå i kirke i julen. Færre kommer der uden for højtiderne.

Selv om religion fylder stadigt mere i den offentlige debat, har danskerne aldrig søgt så lidt mod den kristne tro i folkekirken.

Antallet af danskere, som inden for det seneste år har været til gudstjeneste, hvor det ikke har drejet sig om barnedåb, konfirmation, bryllup eller begravelse, er faldet med hele tyve procent de seneste ti år, viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske Tidende. Fra 48 procent i 1998 til 28 procent i 2008.
Eller sagt på en anden måde: Flere end syv ud af ti danskere går ikke i kirke, medmindre de har fået en særlig invitation.

Selv midt i den søde juletid agter under en tredjedel af danskerne at gå i kirke i juledagene. Over halvdelen af danskerne mener ligefrem, at kirkens julebudskab kun har »ringe« eller »slet ingen betydning«.

»Ikke godt,« siger biskop i Viborg Stift Karsten Nissen.

Han mener, folkekirken i for mange år har slået sig til tåls med at være »en fjern kirke« og nu må til at missionere for alvor.

Lektor i religionsvidenskab er dog ikke overrasket over udviklingen: »Der er tale om en naturlig udvikling, hvor kirken efter at have mistet sit monopol for år tilbage er kommet i konkurrence med alt muligt andet i et senmoderne liv,« siger Marianne Qvortrup Fibiger fra Aarhus Universitet, der mener, at folkekirken skal passe på med at missionere.

»Mange er kulturkristne og har ikke nødvendigvis et behov for kirken på den traditionelle måde,« siger Marianne Qvortrup Fibiger.

Biskop Karsten Nissen kalder tiden, hvor folk udebliver fra kirken, »en flimrende tid«:
»Vores samfund er blevet så domineret af medieforestillinger, at vi kommer på afstand af os selv. At der bliver længere vej til at stille spørgsmålet, »hvem er jeg?« Og »hvad er meningen med mit liv?«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.