Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskere vil have automatisk organdonation

To ud af tre danskere vil gøre alle til donorer, når de fylder 18 år, viser en ny undersøgelse. Men organforeninger finder det uetisk.

Er du en af dem, der endnu ikke har taget stilling til, om du vil give dine organer væk, når du dør? Så er du i hvert fald ikke den eneste, for i dag har kun 17 procent af befolkningen taget stilling til organdonation. En ny undersøgelse lavet af analysebureauet Norstat på vegne af Foreningen 7Liv viser imidlertid, at to ud af tre danskere mener, at man automatisk skal være registreret som organdonor den dag, man fylder 18 år. Det skriver Politiken.

Helt præcist svarer 62 procent af de 1.000 adspurgte, at alle skal være donorer, indtil de aktivt melder sig fra.

Forslaget om automatisk organdonation falder dog ikke i god jord hos organforeninger. Organisationen Oplysning om Organdonation, der repræsenterer ni foreninger på organdonationsområdet, retter kritik mod forslaget:

»Vi vil selvfølgelig gerne have så mange organer som overhovedet muligt, men det skal ske på et ordentligt grundlag. Det er etisk forkert at gå ud fra, at alle er organdonorer, for der vil ske præcis det samme, som allerede sker i dag: At folk ikke får taget sig sammen til at tage stilling. Så ender vi med et donorregister, hvor der står mennesker, som i virkeligheden ikke har lyst til at donere deres organer,« siger formand Jan Rishave til Politiken.

Formand Jacob Birkler fra Det Etiske Råd er heller ikke enig med de danskere, der mener, at man skal give sine organer til andre.

Men hos Foreningen 7Liv kan formand Karin Riis-Jørgensen ikke forstå kritikken:

»Vi kan se, at kampagner ikke har fået folk til at tage stilling, derfor må vi se sagen fra en hel anden vinkel. Da man kan se, at så mange danskere vil være donorer, men ikke har meldt sig, så kan jeg ikke forstå, at Det Etiske Råd eller Oplysning om Organdonation ikke kan se, at der er et folkeligt ønske om det her,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.