Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskere angriber Merkel på sociale medier: »Skam dig!«

Flere danske politikere udtrykker utilfredshed over, at Merkel har bøjet sig for den tyrkiske præsident Erdogan i sagen mod den tyske komiker.

Merkels beslutning har vakt vrede - også i Danmark
Merkels beslutning har vakt vrede - også i Danmark

Tysklands forbundskansler Angela Merkel gav fredag Tyrkiet tilladelse til at sagsøge den tyske satiriker Jan Böhmermann, der i en digtoplæsning 31. marts efter eget udsagn undersøgte grænserne for kunst og satire. Det gjorde han blandt andet ved at omtale den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan som »gedeknepper« og som forbruger af børneporno.

Tilladelsen har Merkel givet efter en gammel paragraf i tysk lovgivning, der giver mulighed for at straffe fornærmelser af udenlandske statsoverhoveder. Den omtalte paragraf 103 har Merkel senere lagt vægt på, at Tyskland vil arbejde på at afskaffe.

Merkels beslutning affødte fredag kritiske røster blandt politikere fra både yderste højre- og venstrefløj, der mener, at det kan karakteriseres som et angreb på hele Europas ytringsfrihed, at præsident Erdogan får lov til at sagsøge den grænsesøgende tyske satiriker.

Søren Søndergaard (EL) har på sin Facebook-profil givet udtryk for, at »den alvorligste trussel mod ytringsfrihed og demokrati i Europa kommer ikke fra nogle gale islamister, men fra vores egne højresnoede politikere.«

Liberal Alliances Merete Riisager mener i sin twitteropdatering, at Merkel burde skamme sig:

Også DF-politikeren Jørn Dohrmann langer ud efter Merkel, og mener, at »det snart må stå klart, hvor meget format, hun mangler.«

Den juridiske tænketankt Justitia kalder på Facebook den tyske beslutning for »Europas demokratiske deroute.«

Den danske TV-vært Signe Molde valgte torsdag i sit quizprogram at sympatifornærme den tyrkiske præsident ved, ligesom Jan Böhmermann, at joke om sager under bæltestedet - også bogstavelig talt.

På den sociale medie-tjeneste Instagram raser brugerne også og hashtagget »JeSuisBöhmi« er opstået som udtryk for, at brugere og borgere ønsker åbenhed og ytringsfrihed, ligesom det var tilfældet, da »JeSuisCharlie« opstod efter terrorangrebet på den franske satireavis.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.