Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansker tjente stort på forbudt handel med DDR

Dansk firma brød gennem mere end 15 år reglerne for handel med DDR. Firmaets ansvarlige er aldrig blevet retsforfulgt.

Michael Grossauer
Michael Grossauer

Det danske firma Allimex spillede under Den Kolde Krig en uhyre central rolle i en spektakulær, ulovlig og landsskadelig operation, der havde til formål at styrke Danmarks og Vestens hovedfjende Sovjetunionen. Formålet var at gennemføre ulovlig eksport af elektronik, der ville styrke Østblokkens evne til at føre krig.

Frigivne dokumenter, der stammer fra den østtyske sikkerhedstjeneste Stasi, afslører nu, at det danske handelsfirma Allimex i en årelang periode, fra midt i 70’erne og stort set frem til Murens fald i 1989, leverede elektronikdele, kredsløb, komponenter og andet teknisk udstyr til især DDR og Sovjetunionen.

Det skriver BT i dag.

Firmaets ejere, dansk-østrigeren Michael Grossauer, der er gift med danskeren Birgit og medejeren, Niels Erik Rasmussen, blev aldrig retsforfulgt til trods for, at Politiets Efterretningstjeneste i 1983 var klar til at gribe ind mod firmaet.

Ph.d. i historie, leder af koldkrigsmuseet Langelandsfortet og medforfatter til den officielle danske koldkrigshistorie, Peer Henrik Hansen, siger:

- Har firmaet bevidst solgt forbudt højteknologi til østblokken, er det alvorligt. For det første har man hjulpet Danmarks erklærede fjende med at optimere evnen til at slå danske soldater ihjel, hvis den kolde krig blev varm. For det andet er eksporten af varer formentlig sket med ussel mammon for øje, ikke af ideologiske årsager. Lige meget hvad burde det have haft konsekvenser, men politikerne har af uvisse årsager holdt hånden over stort set alle de personer, der under den kolde krig udførte landskabelig virksomhed.

Flere historikere, især professor Bent Jensen, men også yngre historikere som Thomas Wegener Friis og Peer Henrik Hansen, har undret sig over og kritiseret danske myndighedes tilsyneladende manglende vilje eller langsommelighed i forhold til at indlede et retsopgør mod de danskere, der virkede i fjendtlig tjeneste under den kolde krig:

 - Det eneste retsopgør, som vi har haft i Danmark med tidligere Stasi-agenter, er jo i princippet kun embedsmanden Lenz, som sad varetægtsfængslet i omkring hundrede dage uden at blive dømt samt en tolder, der blev dømt for at udlevere oplysninger om sin arbejdsplads. Hvad der ligger til grund for den manglende interesse, kan vi kun gisne om. Men det kan skyldes, at Den Kolde Krig er en besværlig historie, så hvis vi lader det være, forsvinder det nok. Man vil så at sige ikke rippe op i gamle sår og lader det derfor bare ligge, siger Thomas Wegener Friis.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.