Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske støttekroner går til Taliban-kontrollerede skoler

DR Dokumentar afslører mandag aften, at flere danskstøttede skoler i Afghanistan er under Talibans kontrol, ligesom flere skoler har langt færre elever end påstået. Det kommer dog ikke bag på en førende ekspert i udviklingsbistand, der pointerer, at det generelt er meget vanskeligt at arbejde med bistand i det krigshærgede land.

En ny DR Dokumentar afslører svindel med den danske bistand til skoler i Afghanistan. Flere skoler er desuden kontrolleret af Taliban, lyder det. Her ses afghanske drenge, der studerer koranen under ramadanen i byen Herat. / AFP PHOTO / AREF KARIMI
En ny DR Dokumentar afslører svindel med den danske bistand til skoler i Afghanistan. Flere skoler er desuden kontrolleret af Taliban, lyder det. Her ses afghanske drenge, der studerer koranen under ramadanen i byen Herat. / AFP PHOTO / AREF KARIMI

Når man diskuterer udviklingsbistand i Afghanistan, skal man som det første gøre sig klart, at det er en overordentlig vanskelig opgave, man står med.

Sådan lyder det fra seniorforsker med speciale i dansk udviklingsarbejde ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Engberg Pedersen. Han er ikke overrasket over, at DR Dokumentar mandag aften kan afsløre, at danskstøttede skoler i landet i flere tilfælde kontrolleres af Taliban, ligesom skolerne angiveligt snyder med antallet af elever for at få flere støttekroner.

»Nej, jeg synes ikke, det her på nogen måde er overraskende. At give udviklingsbistand til Afghanistan er overordentlig vanskeligt, dels på grund af korruptionen og dels fordi, det er et land med overordentlig voldelige konflikter og stærke politiske spændinger.«

»Særligt de voldelige konflikter gør, at den ene part - her regeringen med opbakning fra Vesten - vil tage æren for udviklingsbistanden, mens den anden part - her Taliban - vil angribe det, der er lavet med udviklingsbistanden. Så det er meget svært at få nogle resultater med udviklingsbistanden, når man arbejder under de her betingelser,« siger Lars Engberg Pedersen.

Taliban og snyd med elevtal

Ifølge DRs dokumentar »Skoler i Skudlinjen« har Danmark brugt knap en milliard kroner på at bygge og drive skoler i Afghanistan. Men flere af skolerne er under hel eller delvis kontrol af Taliban. Samtidig er antallet af elever på flere skoler lavere, end det officielt er meldt ud.

DR Dokumentar har snakket med generalsekretær John F. Sopko for SIGAR, der er USAs tilsynsmyndighed med genopbygningsarbejdet i Afghanistan. Han fortæller, at der er udbredt svindel med antallet af elever på skolerne, fordi skolerne får penge fra Vesten efter antallet af elever.

Det er ikke første gang, der bliver skrevet om udfordringer med bistandsmidler og korruption i Afghanistan, og Lars Engberg Pedersen pointerer, at det har været en politisk beslutning at støtte landet med udviklingsbistand, da vi i 2002 valgte at gå ind i landet med danske soldater.

»Som skatteyder kan man så spørge, om det her er fornuftigt. Og det er svært at vurdere, for mens DR kommer med de her oplysninger, hører vi også, at mange flere afghanske børn er kommet i skole. Det er åbenbart udenrigsministerens vurdering, at man får nok ud af det, og det er da også meget muligt, at man kan dreje tingene i den rigtige retning, hvis man har et tæt samarbejde med undervisningsministeriet i Afghanistan,« siger han.

Minister: Problemet tages seriøst

Danmark støtter uddannelsessektoren i Afghanistan via de afghanske myndigheder, for at landet med tiden kan klare sig selv. Pengene bliver dog ikke givet uden betingelser. Der følger krav med om, hvad de skal bruges på, og der laves løbende revisioner for at tjekke op på, om det sker som lovet.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) til de nye oplysninger fra DR. Men i et skriftligt svar til DR, skriver han, at problemet tages meget seriøst, og at der slås konsekvent ned ved mistanke om korruption eller misbrug af danske midler.

»Samtidig har vi sammen med en række andre internationale donorer rejst problemet med spøgelseselever over for den afghanske regering,« skriver han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.