Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske støttekroner går til Taliban-kontrollerede skoler

Danmark har bidraget med op imod en milliard kroner til det afghanske skolesystem, men en ny DR-dokumentar afslører, at flere skoler er under Talibans kontrol, ligesom flere skoler har langt færre elever end påstået. Danske politikere kalder det en skandale.

En ny DR Dokumentar afslører svindel med den danske bistand til skoler i Afghanistan. Flere skoler er desuden kontrolleret af Taliban, lyder det. Her ses afghanske drenge, der studerer koranen under ramadanen i byen Herat. / AFP PHOTO / AREF KARIMI
En ny DR Dokumentar afslører svindel med den danske bistand til skoler i Afghanistan. Flere skoler er desuden kontrolleret af Taliban, lyder det. Her ses afghanske drenge, der studerer koranen under ramadanen i byen Herat. / AFP PHOTO / AREF KARIMI

Danske soldaters 12 år lange kamp mod den fundamentalistiske bevægelse Taliban i Afghanistan sluttede for to år siden, men Danmark sender stadig en masse støtte i form af økonomisk bistand til det krigshærgede land.

Der er blandt andet blevet brugt knap en milliard kroner på at bygge og drive skoler i Afghanistan, men nu afslører en ny DR-dokumentar, »Skoler i Skudlinjen«, at flere af skolerne er under hel eller delvis kontrol af Taliban.

Det gælder for eksempel på skolen Qarghan Thipa, hvor Taliban dikterer undervisningen.

»De folk giver os undervisningsplanen og vi skal undervise efter deres principper,« fortæller skoleinspektør Noor Mohammed til DR.

Fusk med antallet af elever

Skolen ligger i et regeringskontrolleret område, men det til trods er det altså terrororganisationen, der blandt andet er kendt for at modsætte sig pigers skolegang, der sætter dagsordenen.

Danmark har støttet eller støtter 270 skoler i landet, og flere af skolerne er i områder, der direkte styres af Taliban.

Dokumentaren afslører desuden, at flere skoler fusker med antallet af elever for at få mere støtte. DR har allieret sig med journalister i Afghanistan, der har besøgt skoler støttet af Danmark, og det viser sig, at der flere steder er langt færre elever, end der officielt er meldt ud.

Et eksempel er Soor Dadh Skole i Nangarhar-provinsen, hvor der officielt går 1.700 elever. Her fortæller en lærer, at der reelt kun kommer 6-700 elever hver dag.

Generalsekretær John F. Sopko for SIGAR, der er USAs tilsynsmyndighed med genopbygningsarbejdet i Afghanistan, fortæller DR, at der er udbredt svindel med antallet af elever på skolerne. Han forklarer, at skolerne får penge fra Vesten efter antallet af elever, hvilket giver et incitament til at snyde.

Politikere kræver redegørelse

Udenrigsminister Kristan Jensen (V) er den øverste ansvarlige for den danske bistand til Afghanistan, og han skriver i en mail til DR Dokumentar, at han godt er klar over problemet med de såkaldte spøgelseselever.

»Vi tager problemet meget seriøst, og vi slår konsekvent ned, hvis vi har mistanke om korruption eller misbrug af danske midler. Samtidig har vi sammen med en række andre internationale donorer rejst problemet med spøgelseselever over for den afghanske regering,« skriver han til DR.

På Christiansborg mener Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, at udenrigsministeren må redegøre for, hvad der er sket. Hun pointerer, at det lyder som en skandale. De konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, ønsker også en gennemgribende undersøgelse.

Dokumentaren »Skoler i Skudlinjen« vises mandag aften.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.