Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
En død præsident, seks fejl-identificerede lig og en konspiratorisk forsvarsminister

Danske retsmedicinere skal løse gåden om polsk nationaltragedie

Seks år og et utal af konspirationsteorier efter, den polske præsident Lech Kaczynski og en lang række af landets spidser omkom ved et flystyrt i Rusland, hjælper to danske retsmedicinere nu med at undersøge ofrene på ny.

To danske retsmedicinere skal være med til at genobducere 83 ofre for den polske flykatastrofe i Rusland i 2010, hvor blandt andre den daværende polske præsident og en lang række af landets spidser omkom.
To danske retsmedicinere skal være med til at genobducere 83 ofre for den polske flykatastrofe i Rusland i 2010, hvor blandt andre den daværende polske præsident og en lang række af landets spidser omkom.

I krypten under slotskirken til det tidligere Wawel-slot i den sydpolske by Krakow var statsobducent Peter Mygind Leth for nogle måneder siden med til at løfte to lig op fra deres grave. Nærmere bestemt den tidligere præsident Lech Kaczynski og hans kone Maria Kaczynski, som i 2010 omkom i en flykatastrofe ved den russiske by Smolensk.

Peter Mygind Leth og hans kollega Peter Juel Thiis Knudsen er en del af et internationalt hold af retsmedicinere, som i øjeblikket arbejder med at grave samtlige 83 ofre for katastrofen op fra deres grave og genobducere dem for at sikre, at de rigtige ofre er begravet i de rigtige kister.

Efter regeringsflyet i 2010 styrtede ned i tæt tåge i Rusland har retsmedicinske undersøgelser nemlig vist, at mindst seks af ofrene var blevet fejlidentificeret.

»De fejlidentificerede lig tyder på, at der er behov for at genundersøge ofrene. Man har simpelthen besluttet sig for at starte forfra begyndende med præsidenten,« siger retsmediciner Peter Mygind Leth, der indtil videre har været i Polen to gange i forbindelse med arbejdet.

Seks år efter den polske præsident Lech Kaczynski og hans hustru blev begravet i slotskirken under Wawel-slot i det sydlige Polen, har danske retsmedicinere været med til at genobducere ligene for at sikre, at det nu var præsidentparret, der omkom under en flyulykke i 2010.
Seks år efter den polske præsident Lech Kaczynski og hans hustru blev begravet i slotskirken under Wawel-slot i det sydlige Polen, har danske retsmedicinere været med til at genobducere ligene for at sikre, at det nu var præsidentparret, der omkom under en flyulykke i 2010.

Efter ulykken blev ofrene sendt til obduktion i Moskva, uden at der var polske retsmedicinere til stede. I den forbindelse har Lech Kaczynskis tvillingebror og formand for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski, fremsat anklager mod embedsmænd og sikkerhedsfolk for pligtforsømmelser i forbindelse med ulykken, og han er også en af hovedmændene bag de igangværende undersøgelser.

Foruden de to danske retsmedicinere deltager retsmedicinere fra Østrig, Portugal og Schweiz også som observatører i arbejdet, der forventes at være færdigt i 2018.

»Det er jo en følsom sag, og grunden til, at man vil have internationale observatører med, er formentligt, fordi man gerne vil have nogle uvildige undersøgere med, som ikke kan blive beskyldt for at have aktier i sagen,« siger Peter Mygind Leth.

Han har tidligere været med til at identificere civile ofre i Kosowo i 1999 og efter tsunamien i Thailand i 2004. Og selvom ligene i dette tilfælde har været begravet i seks år, forsikrer han, at det fortsat er muligt at lave en præcis identifikationsundersøgelse.

Mens undersøgelserne står på, har alle implicerede læger og retsmedicinere tavshedspligt. De må hverken fortælle, hvad de finder, eller hvilke metoder de bruger.

De polske myndigheder understreger, at genobduktionerne skal identificere ligene rigtigt, men fortæller også, at man blandt andet vil undersøge ligene for eksplosiver, for at finde ud af, om der rent faktisk var tale om en ulykke, eller om flyet bevidst blev sprængt i luften.

Efterforskningen ledes af Polens forsvarsminister, Antoni Macierewicz, som er kendt som én af landets største konspirationsteoretikere. Tidligere har han blandt andet luftet tanken om, at Rusland i samarbejde med Polens daværende premiereminister og nuværende EU-præsident Donald Tusk skulle have spredt kunstig tåge for at sørge for, at flyet styrtede.

Peter Mygind Leth understreger dog, at han og hans kollega Peter Thiis Knudsen ikke har noget med efterforskningsdelen at gøre. Peter Mygind Leth har flere gange tidligere arbejdet sammen med den polske professor Krzysztof Wozniak, som leder det retsmedicinske arbejde i Krakow, og det er også derigennem, at de to danske retsmedicinere er kommet med på opgaven.

»Heldigvis er det sådan, at man som retsmediciner altid optræder som fuldstændig nøgtern, neutral dokumentarist. Vi har også mulighed for at sige fra, hvis vi er uenige i konklusionerne. Men i øvrigt har jeg meget stor tillid til min kollega, som absolut ikke lader sig påvirke af noget som helst,« siger han.

Genobducering og identificering af de begravede lig er imidlertid også i sig selv genstand for stor offentlig debat i Polen. 200 familiemedlemmer til 17 af de omkomne har klaget til myndighederne over, at deres kære skal graves op og undersøges igen, og to tredjedele af befolkningen medgiver ifølge polske medier, at de er imod at grave ofrene op, når familierne er imod.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.