Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske pensionskroner ender i kampdroner

Danske pensionsselskaber har investeret penge i virksomheder, der producerer kampdroner, viser ny undersøgelse.

Det danske pensionsselskab PensionDanmark har investeret op mod 125 millioner kroner i selskaber, der producerer komponenter til kampdroner som Reaper og Predator, Denne drone er fra Predator.
Det danske pensionsselskab PensionDanmark har investeret op mod 125 millioner kroner i selskaber, der producerer komponenter til kampdroner som Reaper og Predator, Denne drone er fra Predator.

Det danske pensionsselskab PensionDanmark har investeret op mod 125 millioner kroner i selskaber, der producerer komponenter til kampdroner som Reaper og Predator, viser en ny undersøgelse fra den britiske organisation Reprieve ifølge Information.

Kampdroner har i de seneste år dræbt over 3.000 mennesker i Pakistan, heriblandt mange civile, i krigen mod terror, og en række organisationer, herunder FN, har fordømt brugen af droner uden for krigszoner.

Hos PensionDanmark er man bevidst om problematikken.

- Det er en sag, vi er opmærksomme på og gør os overvejelser omkring. Men vi må også konstatere, at der hverken er FN- eller EU-sanktioner mod droner. I sidste ende handler vores forretning om at skabe det højeste afkast til vores kunder, og når det ikke er ulovligt, politikerne ikke sanktionerer, og det ikke er imod vores retningslinjer at investere i disse selskaber, ser vi ingen årsag til ikke at gøre det, siger direktør Jens-Christian Stougaard til Information.

Men Amnesty Danmark anerkender ikke argumentet om, at investorer er fritaget for ansvar, fordi brugen af droner ikke er forbudt.

- Teknisk set er det korrekt, at droner ikke er ulovlige at investere i, men danske pensionskasser har også en etisk og moralsk forpligtelse, og de burde overveje kraftigt, om de kan stå inde for det her, siger juridisk konsulent i Amnesty Claus Juul til avisen.

En stikprøvegennemgang af danske pensionsselskabers aktieportefølje viser ifølge Information, at også Nordea Liv & Pension, PFA, Danica Pension og Unipension har aktier i virksomheder, der producerer komponenter specifikt til kampdroner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.