Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske Patienter: Tvang på bosteder er griseri

At indføre tvang på særlige bosteder vil være et direkte tilbageskridt, mener Danske Patienter.

København: Det er griseri over for de svageste borgere, hvis man etablerer nye slags bosteder, hvor personalet kan bruge tvang overfor psykisk syge med misbrugsproblemer.

Så kontant er udmeldingen fra Danske Patienters næstformand, Ebbe Henningsen.

For at dæmme op for volden mod ansatte på bosteder foreslår Danske Regioner en ny type institution, som lægger sig mellem det psykiatriske hospital og et bosted.

Formanden for regionerne, Bent Hansen (S), siger til Politiken, at der kan være beboere, som har brug for en mere "håndfast tilgang".

Men det er ifølge Danske Patienter en voldsomt bagudskuende håndtering af problemet.

- At indføre tvang er et direkte tilbageskridt. Vi har jo i så mange år arbejdet for, at man skal nedbringe tvangen så meget som muligt.

- Det er uforståeligt, at man så begynder at operere med, at man kan lave nye institutioner, hvor man godt kan bruge tvang, siger næstformanden i Danske Patienter, Ebbe Henningsen.

- Bostederne er folks hjem. Det skal man være opmærksom på, for selv om de er psykisk syge, bor de der altså, og de har ikke noget sted at flygte til.

Foreningen Bedre Psykiatri mener, der mangler muligheder for borgere, der er for syge til at være på et bosted og for raske til de psykiatriske afdelinger. Alligevel skurrer det også alvorligt i generalsekretær Thorstein Theilgaards ører, når Danske Regioner taler om tvang.

- Det er smadder ærgerligt, at Dansk Regioner siger, at det handler om at lave steder, hvor man kan bruge tvang. Det er trist og en forkert tilgang. Det handler om de rigtige ressourcer og nok medarbejdere, siger han.

De seneste fire år er fem medarbejdere på bosteder blevet dræbt af beboere.

For en måned siden endte det tragisk, da en 57-årig social- og sundhedsassistent blev dræbt af en psykotisk og amfetaminhøj beboer på Bocenter Lindegården ved Roskilde. Ifølge personalet er der mellem 10 og 12 beboere her, som reelt er for syge til at være der.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.