Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske kvinder rejser ud af landet for at få aborter

Sundhedsvæsenet i både Sverige og England hjælper danske kvinder med abort også efter dansk abortgrænse.

Danske kvinder drager mod andre lande for at få foretaget en abort. Det skriver Kristeligt Dagblad. Scanpix/Maria Hedegaard/arkiv
Danske kvinder drager mod andre lande for at få foretaget en abort. Det skriver Kristeligt Dagblad. Scanpix/Maria Hedegaard/arkiv

Danske kvinder er villige til at gå langt - også ud over landets grænser, hvis de ønsker at få abort.

Tal fra England og Sverige viser, at der er en strøm af danske kvinder, som får foretaget en abort i disse lande.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

75 danske kvinder har fra 2012 til 2016 fået foretaget en abort i enten England eller Wales. Det viser rapporter fra det britiske sundhedsministerium.

Her er der fri abort indtil 24. uge af graviditeten. I Danmark går abortgrænsen til 12. uge.

Også svenske myndigheder tager sig af abortsøgende danske kvinder.

Region Skåne oplyser til avisen, at de i 2017 hjalp 21 danske patienter med at få en abort mellem 16. og 18. uge. Der er fri abort indtil uge 18 i Sverige.

Det kan dog ikke siges med sikkerhed, om kvinderne har været bosiddende i Sverige, England eller Wales, fremgår det.

En af dem, der har oplevet, hvordan unge kvinder søger mod udlandet for at få en abort, er overlæge Peter Skovbo fra Aalborg Universitet. Han sidder også i Abortsamrådet i Region Nordjylland.

»De kan søge til lande som England, Spanien og Sverige, hvor abortgrænsen er mere udvidet. Jeg har mødt patienter, som har gjort det, men det har ikke været med min medvirken,« siger han.

»Det bliver lidt en glidebane, men det er den mulighed, som patienterne har, og som nogle benytter sig af, og det kan vi sådan set ikke gøre noget ved,« siger han.

Men tendensen kan også ses i forbindelse med den øvrige behandlingsturisme ved eksempelvis assisteret selvmord og handel med menneskelige organer.

Det mener Thomas Ploug, professor i moralfilosofi ved Aalborg Universitet.

»Man kan overveje, om dansk lovgivning er god nok på dette område. Og hvis den er, må man overveje, om det skal have konsekvenser for kvinder, som gør brug af disse tilbud i udlandet.«

»Endelig kunne man overveje, om der er behov for bedre international regulering på området,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.