Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske kriminelles våben blev købt lovligt i Slovakiet

En sag fra Malmø viser, hvordan smuglere fuldt lovligt købte maskinpistoler, der endte hos danske kriminelle.

Arkivfoto. En sag fra Malmø viser, hvordan smuglere fuldt lovligt købte maskinpistoler, der endte hos danske kriminelle.
Arkivfoto. En sag fra Malmø viser, hvordan smuglere fuldt lovligt købte maskinpistoler, der endte hos danske kriminelle.

Lovligt indkøbte våben i EU-landet Slovakiet er via svenske smuglere endt i hænderne på danske kriminelle.

Det viser dokumenter fra en retssag, der fredag begynder ved byretten i Malmø.

Her er tre mænd anklaget for i løbet af 2014 at have hentet i alt 235 skydevåben i en våbenforretning øst for den slovakiske hovedstad, Bratislava.

Våbnene var plomberet, hvilket efter daværende slovakisk lov tillod våbenforretningen at lange dem over disken til de svenske mænd, der medbragte store mængder kontanter.

Hjemme i Malmø købte smuglerne specialværktøj og nye pistolløb fra USA og gjorde våbnene skydeklar igen, før de blev solgt videre til kriminelle.

Og fire af den slags krydsede 28. maj 2015 sundet fra København.

I Malmø mødtes de danske mænd med smuglerbandens hovedmand, »Læben«, som ifølge politiet solgte dem to maskinpistoler af mærket Scorpion.

Svensk politi overvågede handlen og forsøgte efterfølgende at standse danskerne, som imidlertid trådte på speederen og drønede over Øresundsbroen.

På halvvejen stoppede de på den kunstige ø Peberholm, hvor den ene forsøgte at skjule maskinpistolerne.

Både han og våbnene blev dog hurtigt snuset op af en hundepatrulje, og de fire danskere blev efterfølgende idømt tre års fængsel ved Københavns Byret.

Tilbage i Sverige mangler myndighederne stadig at finde størstedelen af de indsmuglede våben fra Slovakiet.

Ifølge sagens anklager, Michael Hansson, er der næppe tvivl om, at en del af våbnene er endt i Danmark.

»De fleste våbens serienumre er slebet væk, så der kan sagtens være flere, der er dukket op i Danmark, men som bare ikke kan spores tilbage til den her sag.«

»Når man tænker på, at det er sket i Malmø, er det vel ret sandsynligt, at flere af våbnene er i Danmark,« siger han.

Af de 235 indsmuglede våben har politiet kun fundet 65.

Slovakiet ændrede i 2015 sin lovgivning, så våbenforretningerne nu skal sikre sig, at våbnene aldrig kan bruges til skarp ammunition igen.

Genaktiverede våben fra Slovakiet er dukket op i kriminelle kredse i det meste af Europa.

De blev blandt andet brugt under terroraktionerne mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo samt det parisiske spillested Le Bataclan.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.