Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske ID-dokumenter fundet hos svindlere i Grækenland

Tidligere på ugen slog græsk politi til mod to kriminelle grupper, som i årevis har forfalsket pas og andre ID-dokumenter og sendt dem med kurér til personer i Danmark, andre europæiske lande, Afrika, Mellemøsten og Asien. Justitsminister Søren Pind vil forbedre den danske passikkerhed.

Græsk politi beslaglagde i en anholdelsesaktion tidligere på ugen store mængder forfalskede pas – heriblandt også falske danske pas.
Græsk politi beslaglagde i en anholdelsesaktion tidligere på ugen store mængder forfalskede pas – heriblandt også falske danske pas.

KØBENHAVN/JERUSALEM: En opsigtsvækkende sag fra Grækenland om forfalskning af ID-dokumenter »i stor skala« trækker tråde til Danmark. Det fremgår af et trofæfoto, som den europæiske politimyndighed, Europol, sendte ud tidligere på ugen efter anholdelsen af to grupper af svindlere – i alt 16 personer – i Grækenland, som er mistænkt for omfattende dokumentfalsk og menneskesmugling.

På Europol-billedet ses stakke af pas og andre ID-dokumenter med forskellige nationalitetspåtegninger, og i midten ligger det, der med al tydelighed er et rødbedefarvet pas med Danmarks våbenskjold. Et bevis på, at også danske identiteter er i spil på de organiserede kriminelles sorte børs.

Over for Berlingske bekræfter græsk politi gruppernes forbindelse til Danmark og fortæller, at man under ransagningerne i sagen fandt to danske pas og to danske kørekort. Derudover fandt politiet to pakker adresseret til København. I den ene lå et forfalsket pas fra Bangladesh, og den anden indeholdt et forfalsket græsk kørekort samt en forfalsket asylregistrering. En tredje pakke, som en af grupperne i Athen havde modtaget fra København, indeholdt et pas fra Bangladesh.

Ifølge Europol har de to grupper – den ene bestående af sudanesere og den anden af folk fra Bangladesh – i mindst tre år produceret falske ID-papirer som pas, kørekort, nationale ID-kort, Schengen-visa, opholdstilladelser og asylregistreringer. At dømme efter det udstyr, Europol har konfiskeret, har grupperne været i stand til både selv at producere visse typer papirer fra bunden og til at ændre stjålne ID-papirer. Angiveligt har grupperne leveret dokumenterne via kurérservice til kunder i andre europæiske lande, samt lande i Afrika, Mellemøsten og Asien. Prisen har ifølge Europol ligget fra 700 kroner til 22.500 kroner per dokument alt efter type.

»Det her er en vigtig sag på grund af mængden af falske dokumenter, som er sent med kurérservice. I de tre år, vi mistænker grupperne for at have været i gang, har de været i stand til at forfalske et betragteligt antal dokumenter. De har været meget aktive,« siger en talsperson fra Europols presseafdeling til Berlingske.

»Over de seneste tre år har vi set en stor stigning i handlen med forfalskede ID-dokumenter. Efterspørgslen stiger, og det udnytter de kriminelle grupper til at tjene penge,« siger talspersonen.

Hos Europol, som har stået for den internationalle koordinering mellem de nationale politimyndigheder i sagen, afviser pressekontakten, at fortælle nærmere om den danske forbindelse med henvisning til, at efterforskningen fortsat står på. Talspersonen fra Europol afviser ligeledes at gå i detaljer med, hvad ID-papirerne specifikt er blevet brugt til, ud over at få udlændinge ind i europæiske lande eller »at legalisere deres ophold« i Europa.

Sideløbende med den græske aktion er flere personer også blevet anholdt i Tjekkiet, mistænkt for at have modtaget falske dokumenter fra de græske grupper. I alt har politimyndigheder fra 19 EU-lande bidraget til efterforskningen.

Falske pas og andre rejsedokumenter er blevet brugt i forbindelse med terrorangrebene i Paris og Bruxelles. Her rejste nogle af bagmændene fra Syrien til Europa på falske pas. Af samme grund vurderer både Europol og Interpol, at salg af falske pas og ID-dokumenter på det sorte marked er en del af terrortruslen mod Europa.

Berlingske har tidligere dokumenteret, at danske og andre europæiske pas sælges i Istanbul i Tyrkiet. Blandt andet til flygtninge og migranter, der bruger dem til at komme til Europa. Ifølge UN – en syrisk menneskesmugler som i 2014 var med til at sende flygtninge til Europa via Istanbul – var kun 20 procent af de personer, han sendte mod Europa, syrere. Resten kom fra andre lande og havde købt falske pas på den sorte børs i Istanbul for at øge mulighederne for at komme til Europa.

Den syriske menneskesmugler rejste selv til Europa på et falsk pas og opholder sig nu i et europæisk land. Han fortæller til Berlingske, at mange af de pas, som europæiske jihadister har med sig, når de slutter sig til Islamisk Stat i Syrien, bliver taget fra dem og solgt i Istanbul.

»Jeg så nogle enkelte danske pas, mens jeg arbejdede som smugler i Istanbul. Ikke mange, men der var danske pas her og der,« siger UN.

Politiet afventer detaljer fra Grækenland

Tilbage står spørgsmålet, hvorfor danske pas og kørekort dukker op hos organiserede grupper af falsknere.

»Vi kan jo se det samme, som du kan se,« siger kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet Thomas Kristensen med henvisning til billedet fra Europol med det danske pas.

»Og nu vil vi selvfølgelig gerne have oplysninger fra grækerne, om hvad de har fundet ud af,« siger Thomas Kristensen:

»Det venter vi på i øjeblikket. Det er klart, at vi synes selvfølgelig også, det er interessant at få mere viden om det her.«

I februar kunne Berlingske afsløre, at mange tusinde danske pas hvert år forsvinder sporløst af den ene eller anden grund. Sidste år gjaldt det for 43.818 rødbedefarvede pas. Samtidig viser det sig, at hundredvis af helt nye danske pas aldrig når frem til den rette modtager – hvilket hverken politiet, Kommunernes Landsforening eller PostNord i marts anså for at være noget stort problem.

Ikke desto mindre meldte justitsminister Søren Pind (V) dengang ud, at han havde sat sine embedsfolk til at undersøge, hvad der kan gøres ved problemet med forsvundne danske pas. Resultatet af embedsværkets arbejde på området vil ministeren fremlægge til efteråret, oplyser Søren Pind via en presserådgiver i en skriftlig kommentar:

»Hver gang et dansk pas misbruges, er det en alvorlig sag. Både hvis et pas bliver brugt af menneskesmuglere til at smugle flygtninge ind i Europa, eller hvis danskere f.eks. udsættes for identitetstyveri herhjemme. Vi er i fuld gang med at se på, hvordan vi kan dæmme op for problemet med misbrug af pas, men det er selvsagt afgørende, at vi laver en gennemtænkt løsning. Også selv om det så tager lidt tid.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.