Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske hoteller er i krise

Selv om antallet af overnatninger på de danske hoteller er steget, er indtjeningen ikke fulgt med, lyder det fra Deloitte, der spår svære vilkår for hotelbranchen i de kommende år.

Hotelværelser i Danmark er blevet billigere, og det giver røde tal på bundlinjen hos halvdelen af landets hoteller, viser en ny analyse foretaget af Deloitte. Selv om antallet af overnatninger faktisk steg med lidt under en million fra 2010 til 2011, er indtjeningen ikke fulgt med, lyder det fra Deloitte, der har lavet en årlig brancheanalyse ud fra 262 hoteller.

Analysen viser desuden, at hvert fjerde hotel er truet på sin eksistens, fordi økonomien er så dårlig.

- Forklaringen er, at hotellerne sænker priserne på værelserne, så selv om der kommer flere gæster, så betaler de mindre for en overnatning end tidligere, siger Anders Rosendahl Poulsen, som er partner i Deloitte og har stået i spidsen for brancheanalysen.

Han mener, at nogle af ejerne af de hoteller, der har det sværest, bør overveje, om det er værd at risikere hus og privatøkonomi for at fortsætte, da der ikke er umiddelbare tegn på bedring i hotelbranchen.

- Det er svært at vinke farvel til livsdrømmen, men ind imellem taler regnskaberne og budgetterne deres tydelige sprog. For nogle kan det være tid til at sælge i stedet for at blive ved med at tilføre penge gennem for eksempel lån i privatboligen eller ved at hæve pensionen. Her kan det handle om at komme ud i tide, så familiens økonomi ikke bliver sat over styr, siger Anders Rosendahl Poulsen.

Deloitte peger på, at nogle af de selvstændige danske hoteller kan blive nødt til at indlede et kædesamarbejde, fordi det giver stordriftsfordele i forhold til indkøb og administration. Ellers bør man fokusere på at tilbyde en helt unik oplevelse for at overleve som selvstændigt hotel.

Ifølge analysen er antallet af udlændinge i de danske hotelsenge dog steget stødt de senere år, og Anders Rosendahl Poulsen peger på, at en del af fremtidens marked ligger hos udenlandske gæster. Svenskere, nordmænd, tyskere og briter stod sidste år for en fjerdedel af det totale antal overnatninger i Danmark, men også kineserne og russerne er blevet flittigere til at besøge Danmark.

Og stigningen i antallet af udenlandske gæster kan blive hotellernes redning:

- Skal der ske et boom i antallet af overnatninger i Danmark i de kommende år, skal antallet af udenlandske overnatninger op, siger Anders Rosendahl Poulsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.