Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske forskere marcherer for videnskab

Lørdag deltager tusinder af mennesker i København og Aarhus i en global demonstration for at værne om videnskaben og vores planet. Trump tændte gnisten i USA.

Astrofysiker Anja C. Andersen skal holde åbningstalen ved March for Science. Scanpix/Nils Meilvang
Astrofysiker Anja C. Andersen skal holde åbningstalen ved March for Science. Scanpix/Nils Meilvang

Det er sjældent, at danske forskere går på barrikaderne med bannere og paroler. Men det gør de lørdag 22. april i København og Aarhus som led i en global hyldest til videnskaben.

»March for Science«, hedder det verdensomspændende initiativ i over 500 byer, der er et opråb om at værne om det videnskabelige samfund og vores planet.

I København taler nogle af Danmarks mest kendte forskere, heriblandt dna-professor Eske Willerslev, til deltagerne.

Kimen til den globale bevægelse var Donald Trumps indtog på posten som USA's præsident, hans benægtelse af klimaforandringer og hårdhændede beskæring af en række forskningsområder.

I København håber arrangørerne på 10.000 deltagere, der samles klokken 13 foran Niels Bohr Institutet på Blegdamsvej, oplyser astrofysiker Anja C. Andersen, som holder åbningstalen.

»Marchen skal ikke blot være en niche for forskere, men for alle mulige mennesker. Vi skal tale om, hvad vi skal bruge forskningen til, og hvad den kan gøre for os,« siger hun til Ritzau.

Anja C. Andersen mener ikke, at Danmark er ramt så hårdt som USA af klimabenægtere og folk, der afviser videnskabelige fakta.

»Det står ikke helt så slemt til her. Den danske vinkel er måske mere, hvad man kan kalde rettidig omhu. Man har jo også skåret på forskning og pengene til universiteter og forskningsråd, og det skal fortsætte fremover. Så der blæser politiske vinde om, at vi måske skal uddanne næste generation dårligere end den nuværende,« siger Anja C. Andersen.

Fra Niels Bohr Institutet går marchen til Christiansborg, hvor blandt andre Eske Willerslev, filosofiprofessor Vincent Hendricks og DI's forskningschef, Charlotte Rønhof, taler.

I Aarhus begynder demonstrationen klokken 14 på Rådhuspladsen med taler og debat og slutter klokken 16 på Klostertorv.

Også i Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) i Grønland forberedes en lille forskermarch.

22. april falder sammen med den FN-udnævnte Jordens Dag.

Initiativtagerne i USA håber, at forskermarcherne bliver fulgt op af en social bevægelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.