Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske domstole hurtigst i EU i civile sager

Danmark har topplacering i EU for behandling af civile sager i retten. Også tilliden til domstolene er i top.

København: Danske domstole er de hurtigste i EU, når det handler om at behandle civile sager ved første instans.

Det viser en undersøgelse fra EU Justice Scoreboard, der blev offentliggjort mandag. Det er fjerde gang, at Danmark indtager denne topplacering.

Undersøgelsen viser også, at Danmark er det land i EU, hvor befolkningen har størst tillid til domstolenes uafhængighed.

Når Danmark havner på en førsteplads, hvad angår behandlingen af civile sager, skyldes det blandt andet den digitale tinglysning.

Den betyder, at 81 procent af tinglysningssagerne behandles automatisk med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på kun 0,3 dage, oplyser Domstolsstyrelsen.

EU Justice Scoreboard sammenligner kvaliteten, effektiviteten og uafhængigheden i retssystemerne i EU-landene.

Danmark er det land i EU, hvor der er næstflest civile sager per indbygger. Kun Slovenien har flere. Det skyldes primært de mange tinglysningssager, der i 2015 nåede op på over to millioner.

Kigger man på civile sager, der handler om en tvist mellem to parter, altså når folk lægger sag an mod hinanden, ligger Danmark på en 24.-plads målt i antal sager per indbygger.

EU-undersøgelsen forholder sig ikke til sagsbehandlingstiden i straffesager ved byretterne. Men her oplyser Domstolsstyrelsen, at sagsbehandlingstiden er for nedadgående.

Fra 2011 til 2015 er sagsbehandlingstiden i sager, der afgøres af retten uden domsmænd, faldet med 64 procent, så de i gennemsnit tager under en måned.

I samme periode er sagsbehandlingstiden i nævningesager faldet med 25 procent, så de i 2015 tog 4,4 måneder i gennemsnit, mens byretternes sager med domsmænd i gennemsnit tog 4,2 måneder. Det er et fald på syv procent på fem år.

En tilståelsessag tager det i gennemsnit byretten 2,7 måneder at behandle. Også i den type sager er retterne blevet hurtigere, oplyser Domstolsstyrelsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.