Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske bilister giver for meget gas i byerne

Hver femte dansker kører for stærkt i byerne, viser en ny Gallup-undersøgelse. Trafiksociolog forklarer, at vi glemmer farten, når vi følger flokken.

Tæt bebyggelse, masser af modkørende og cyklister på kørebanen får ikke alle danskere til at slække på speederen.

Hver femte bilist kører for stærkt i byerne enten på daglig eller ugentlig basis. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring. Blot 28 procent svarer, at de aldrig overskrider fartgrænsen, når de kører bil i byen.

Bilisterne følger flokken og glemmer somme tider at kaste et blik på speedometeret, lyder forklaringen fra trafiksociolog Anette Jerup Jørgensen fra Aalborg Universitet.

»I bytrafikken sker det, at en del bilister følger flokken og derfor ikke er opmærksomme på speedometernålen. Så kommer nogle til at køre for stærkt,« siger hun.

Anette Jerup Jørgensen efterlyser, at undersøgelsen fortæller, hvor mange kilometer i timen bilisterne i byen overskrider fartgrænsen med.

Ikke desto mindre mener hun, at det er værd at bemærke, at en femtedel af danskerne jævnligt træder gaspedalen lidt for hårdt i bund, når de kører gennem byen. Ifølge trafiksociologen stemmer det ikke overens med den generelle holdning til god trafikopførsel i byen.

»Det er interessant, fordi den generelle holdning i den danske trafikkultur er sådan, at man ikke bør køre for stærkt i byerne, da der er mange andre mennesker - cyklister, fodgængere og børn - som man skal passe på,« siger Anette Jerup Jørgensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.