Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk tryghed topper trods mediefokus på vold og drab

Medierne er fulde af historier om indbrud og meningsløse knivdrab. Alligevel har danskerne aldrig været mindre bekymrede for at blive overfaldet, bestjålet eller udsat for andre former for kriminalitet.

Drabet i Virum på Heidi Abildskov
Drabet i Virum på Heidi Abildskov

Det er ikke truslen om voldelige overfald eller brutale røverier, der fylder danskerne med bekymringer.

Selv om enkeltsager - som forrige uges knivdrab på en 41-årig kvinde i et villakvarter i Virum - konstant dukker op i mediebilledet, er danskernes tryghed i top. Kun hver tiende tænker ofte eller næsten hele tiden på risikoen for at blive udsat for kriminalitet.

Det viser Justitsministeriets årlige offer-undersøgelse, som udgives tirsdag.

Tallene, som er for 2011, viser, at andelen af danskere, der ofte eller næsten hele tiden er bekymrede for at blive udsat for kriminalitet, var på niveau med 2001 og 2002, som var rekordlave år.

Generelt er danskerne et meget trygt folkefærd, understreger medforfatter til undersøgelsen og chef i Justitsministeriets Forskningsenhed Britta Kyvsgaard.

»Trygheden bliver ofte forklaret med det meget veludviklede velfærdssamfund. Vi ved, vi kan få hjælp, hvis der sker noget,« siger hun og fastslår, at trygheden dog også hænger sammen med det faktum, at relativt få danskere bliver udsat for kriminalitet.

»Risikoen for kriminalitet er der, men den er begrænset,« siger hun.

Vi er programmeret til mere vold

Trygfondens forskningschef, Anders Hede, påpeger, at det smitter af på danskernes tryghed, at antallet af sager om vold og indbrud bliver færre. Alligevel bekymrer vi os fortsat mere, end statistikken giver anledning til.

Kriminalsager med stor identifikationsflade i befolkningen får meget spalteplads, og de er med til at puste til utrygheden i befolkningen. Historier om to narkomaner, der stikker hinanden ned i en batalje over et fix, får langt mindre omtale.

»Selv om utrygheden heldigvis falder, så er vi stadig relativt bekymrede for kriminalitet. Psykologisk er vi programmeret til at leve i en langt mere voldelig verden, end vi egentlig gør,« siger Anders Hede med henvisning til, at samfundet før i tiden har været ekstremt voldeligt sammenlignet med i dag:

»Vi har faktisk svært ved at forstå, hvor forrygende effektivt det moderne samfunds politi er til at holde alle former for voldelig kriminalitet nede. Der har aldrig været så fredeligt, som der er nu.«

Gruppevold og våben

Forrige uges opsigtsvækkende knivdrab på Jonas Thomsen Sekyere på et diskotek i København er dermed også en undtagelse i et ellers fredeligt samfund. Justitsministeriets offerundersøgelser viser dog mindre glædelige tendenser. Mens antallet af sager om vold falder, er andelen af voldssager, hvor der bliver brugt våben, stigende.

»Selv om man fra samfundets side gør rigtig meget for at undgå våben og knive i nattelivet, så kan vi ikke se en effekt i vores tal,« siger Britta Kyvsgaard.

Undersøgelsen viser også, at der oftere end tidligere er flere gerningsmænd involveret i voldsepisoderne.

»På den måde er der tegn på, at dem, det går ud over, kan opleve episoderne som mere alvorlige,« siger Britta Kyvsgaard, der dog understreger, at antallet af fysiske skader ikke er stigende.

Alligevel bekymrer udviklingen Københavns Kommune, der også har observeret en tendens til, at unge mænd finder sammen og skaber utryghed i flere byområder.

»Derfor er det et område, hvor vi de kommende år vil gøre en ekstra stor indsats,« fortæller kontorchef i kommunens Sikker By-sekretariat Lea Bryld.

København lancerer også snart en kampagne mod unges brug af knive, fortæller hun og fastslår, at der det seneste år har været så mange knivepisoder, at kommunen ikke »kan lade stå til.«

De nyeste nøgletal for kriminaliteten i Københavns Kommune viser da også en eksplosiv stigning i antallet af anmeldelser for overtrædelser af våbenloven ved brug af kniv.

I første halvår af 2012 har politiet registreret 298 anmeldelser, mens tallet kun nåede op på 161 i den tilsvarende periode i 2010. Vicepolitidirektør i Københavns Politi Mogens Kjærgaard Møller har dog tidligere fortalt Berlingske, at udviklingen ikke nødvendigvis skyldes, at flere går med kniv. Tallene afspejler snarere en øget politiindsats på området.

Justitsminister: Vi skal tage os bedre af ofre

På Slotsholmen i København glæder det justitsminister Morten Bødskov (S), at danskernes bekymring for kriminalitet ligger på et rekordlavt niveau.

»Men vi skal stadig huske, at der bliver begået kriminalitet i Danmark. Der er stadig ofre, som vi skal tage os bedre af,« siger han.

Ligesom Britta Kyvsgaard mener ministeren, at borgernes tryghed hænger sammen med velfærdssamfundets tilbud til ofrene. Derfor håber han, tallet kommer endnu længere ned, når regeringen og Enhedslisten inden længe implementerer en ny offerpakke:

»Vi etablerer en stor offerfond og giver generelt ofre for kriminalitet bedre muligheder for rådgivning og vejledning i de meget svære situationer, kriminaliteten bringer dem i,« siger Morten Bødskov.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.