Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk statsborger tiltalt for folkedrab: 25 vidner i sag

49-årig dansk statsborger fra Nordsjælland har tidligere vidnet i FN's krigsforbryderdomstol, siger forsvarer.

Dansk politi har lavet sin egen selvstændige efterforskning mod en rwandisk mand, der er tiltalt for folkedrab i hjemlandet i 1994.
Dansk politi har lavet sin egen selvstændige efterforskning mod en rwandisk mand, der er tiltalt for folkedrab i hjemlandet i 1994.

Dansk politi har lavet sin egen selvstændige efterforskning mod en rwandisk mand, der er tiltalt for folkedrab i hjemlandet i 1994.

Det kommer frem i et grundlovsforhør onsdag i Retten i Hillerød.

Den anholdte 49-årige mand beskyldes blandt andet for med egne hænder at have slået en gammel kvinde og et spædbarn ihjel, ligesom han skal have deltaget, da cirka 1000 tutsier blev slået ihjel i en kirke, og da et tilsvarende antal mistede livet på et universitet, hvor de havde søgt tilflugt.

I alt har myndighederne i Rwanda indsamlet oplysninger fra 25 vidner i sagen, oplyser senioranklager Martin Stassen i retsmødet.

Deres forklaringer holdes imidlertid hemmelige for offentligheden. Dommer Jens Berg har besluttet at lukke dørene, mens forklaringerne bliver læst op. Hvis der er åbenhed, kan det skade efterforskningen, lyder det.

Inden det sker, oplæses nogle af anklagerne mod den 49-årige.

Dengang i 1994 var han angiveligt lokal formand for CDR-partiet, som ifølge de rwandiske myndigheder var et yderliggående hutuparti på højrefløjen.

Den anholdte har arbejde på et lager. Han er tydeligt berørt inden retsmødet. Han græder lidt, og betjente fra Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet giver ham papirlommetørklæder.

Med sin forsvarer, advokat Bjørn Elmquist, taler han fransk. En tolk taler kinyarwanda med manden, der dog også forstår dansk. Han blev dansk statsborger i 2014.

En søn og flere bekendte af familien er mødt op i retslokalet. Her oplyser advokat Elmquist, at den anholdte allerede har afgivet forklaring om de konkrete forbrydelser, han beskyldes for.

»Min klient har vidnet ved tribunalet i Arusha to gange, siger advokaten. Dermed henviser han til den særlige krigsforbryderdomstol, der havde base i Tanzania.«

Dommeren skal afgøre, om den 49-årige skal varetægtsfængsles, indtil det afgøres, om han skal udleveres til Rwanda.

Den seneste tilsvarende sag drejede sig om en mand, der boede i Kirke Sonnerup på Midtsjælland. Højesteret sagde i 2013 ja til udlevering, og den blev effektueret i 2014.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.