Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk spædbarnsdødelighed højere end gennemsnittet i Europa

Spædbarnsdødeligheden i Danmark er lav, men langt fra Europas laveste. I Slovenien klarer børnene sig bedst.

Spædbarnsdødeligheden i Danmark er lav, men langt fra Europas laveste. I Slovenien klarer børnene sig bedst. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2017)
Spædbarnsdødeligheden i Danmark er lav, men langt fra Europas laveste. I Slovenien klarer børnene sig bedst. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2017)

Fire ud af 1000 nyfødte i Danmark dør inden deres første leveår.

Dermed er spædbørnsdødeligheden i Danmark lidt højere end gennemsnittet i Europa.

Det viser tal fra Danmarks Statistik fra 2015.

Udviklingen i Danmark har fulgt udviklingen i resten af Europa, men zoomer man ind på situation i 2015, så er Danmark langt fra at have den laveste spædbarnsdødelighed i Europa.

Faktisk ligger spædbarnsdødeligheden lidt over gennemsnittet for Europa og langt over niveauet i de andre nordiske lande.

De fleste børn, der dør i deres første leveår, dør i løbet af deres første 28 levedage.

Dødeligheden i denne periode betegnes som neonatal dødelighed.

Årsagerne er typisk for tidlig fødsel, medfødte misdannelser eller andre problemer, der er til stede allerede ved fødslen.

Spædbarnsdødeligheden har oplevet et enormt fald i hele verden, lige så længe man har kunnet måle det.

De fleste europæiske lande har bevæget sig fra en situation omkring år 1900, hvor mindst hver tiende nyfødte døde indenfor det første leveår til en situation, hvor under fire ud af 1000 dør, inden de fylder et år.

Ifølge statistikken dør færrest børn inden deres første leveår i Slovenien, mens Tyrkiet har den kedelige rekord med fleste børn, der dør inden for deres første leveår.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.