Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk screening for livmoderhalskræft dumper med et brag

Screening for livmoderhalskræft i Danmark lever ikke op til kvalitetsstandarder og får dumpekarakter af eksperter.

Dansk screening for livmoderhalskræft lever ikke op til otte ud af ni opstillede kvalitetsstandarder og får dumpekarakter af danske eksperter. Det skriver metroxpress.

»Programmet er bare ikke godt nok. Det er beskæmmende, at vi i et land som Danmark ikke kan få det her til at fungere. Standarder, som er vedtaget af de faglige miljøer, skal man leve op til,« siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse til avisen.

En af de ni standarder, som er udarbejdet af en række fagpersoner i 2008 for at højne kvaliteten, siger, at hvis celleprøverne er ubrugelige eller viser tegn på livmoderhalskræft, skal kvinden indkaldes til en ny test eller kræftbehandling inden for tre måneder. Men i over 20 procent af sagerne sker det ikke, viser tal fra 2012, og kræftdiagnoser ligger således i systemet uden reaktion.

Bliver der ikke strammet op, kan man lige så godt lade være med at screene, mener professor Elsebeth Lynge fra center for epidemiologi og screening på Københavns Universitet.

»20 procent med celleforandringer, som ikke får svar i tide, er ikke acceptabelt, og det bør have følger. Men jeg tror, løsningen er, når vi får resultaterne elektronisk, og at de kvinder, som ønsker det, også kan få en kopi tilsendt direkte,« siger hun til metroxpress.

Men kritikken er unuanceret, mener Carsten Rygaard, formand for Dansk Kvalitetsdatabase for Livmoderhalskræftscreening.

»Der arbejdes selvfølgelig hårdt på, at screeningen kan blive bedre, men vi har sat standarderne højere, end man havde behøvet. Vi har valgt at være ambitiøse,« siger han til metroxpress.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.