Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk politi er hurtig med pistolen

Dansk politi affyrede 35 skarpe skud sidste år. Generelt bruger danske betjente mere skyde- våben end deres nordiske kolleger. Men tallene mellem landene kan ikke sammenlignes, siger politiforbundets formand.

Sidste år brugte danske betjente skydevåben 240 gange. I langt de fleste tilfælde blev våbnet kun brugt til at true med, men 35 gange blev der skudt med skarpt.

Heraf var de 12 varselsskud, mens der de resterende 23 gange blev skudt enten mod køretøjer eller mod personer. Fem personer blev ramt af skud. Heraf blev de tre dræbt. I det ene tilfælde blev to mænd dræbt af politiskud, da de forsøgte at påkøre to betjente efter et tyveri af køretøjer i et industrikvarter i Tilst ved Århus.

Tidligere på året blev en mand dræbt, da han tog en kvinde som gidsel under et bankrøveri i en Midtbank-filial i Brande. Politibetjenten skød gidseltageren, da han vurderede, at gidslets liv var i overhængende fare.

I sidste måned døde en 55-årig mand efter at være blevet ramt i halsen af skud fra en politibetjent. Manden var mistænkt for drabsforsøg mod en 72-årig. Da han skulle anholdes modsatte han sig og stod pludseligt med et jagtgevær i hånden, hvorpå han blev skudt.

Dansk politi bruger våben langt oftere end deres kolleger i Norge og Sverige set i forhold til landenes størrelse.

I en rapport, der blev offentliggjort fornyligt, viser en sammenligning mellem Norge og Sverige, at svensk politi bruger våben i langt større omfang end deres norske kolleger.

Danmark er ikke med i sammenligningen, men ser man på, hvor mange skud dansk politi affyrer i forhold til de svenske betjente, så ligger Danmark foran. Norge derimod ligger helt i bunden, og noget af forklaringen på det skal findes i, at norske betjente ikke har pistoler med som deres standard-udrustning, men kun får dem udleveret i specielle tilfælde.

I 1997 affyrede dansk politi 49 skud, mens det tilsvarende tal for Sverige var 27 og for Norge kun et enkelt. I 1998 skød det danske politi 29 gange, mens det tilsvarende tal for Sverige og Norge var henholdsvis 30 og tre. Selv om dansk politi altså løsnede et skud færre, så er tallet set i forhold til befolkningens størrelse meget større. Sverige har omkring ni mio. indbyggere, mens der bor godt fem millioner i Danmark. Politistyrkerne i de to lande svarer nogenlunde til det forholdstal med en lille overvægt til Danmark.

Formanden for dansk politiforbund mener ikke, at man kan sammenligne forholdene i Norge og Sverige med Danmark.

»Det, der spiller ind, er, at der ikke er den samme befolkningskoncentration i Sverige og Norge, som der er i Danmark. Det er jo der, hvor folk er samlet, at spændingerne opstår,« siger Tommy Agerskov.

Det danske politis brug af våben har været rimeligt konstant gennem en lang årrække, men politiformanden mener alligevel, at der bag tallene ligger en tendens.

»Det sker oftere i dag end tidligere, at betjentene trækker pistolen under patruljering. Det er blevet mere almindeligt, at betjentene løber ind i folk, som også selv er bevæbnet. Det er ikke i de planlagte aktioner, der er sket en stigning. Det er derimod de spontant opståede situationer,« siger Tommy Agerkov.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.