Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk pædagog angriber afhøringsteknikker i New York

Malthe Thomsen føler, at han i 2014 blev snydt til at afgive en falsk tilståelse. Nu går han til modangreb.

Den danske pædagog Malthe Thomsen var i fem måneder anklaget for overgreb på børn. Anklagen blev senere frafaldet, og nu vil danskeren have erstatning. Reuters/Brendan Mcdermid(arkiv)
Den danske pædagog Malthe Thomsen var i fem måneder anklaget for overgreb på børn. Anklagen blev senere frafaldet, og nu vil danskeren have erstatning. Reuters/Brendan Mcdermid(arkiv)

New York. Blev den danske pædagog Malthe Thomsen i juni 2014 snydt til at tilstå en forbrydelse, han ikke havde begået? Det er et af de spørgsmål, en domstol i New York tirsdag tager hul på, når danskerens erstatningssag begynder.

Danske Malthe Thomsen har hevet politiet i New York i retten for at få en økonomisk erstatning, men også for at få ordensmagten i millionbyen til at droppe deres afhøringsteknikker.

Det forklarer Jane Fisher-Byrialsen, der er danskerens advokat.

Centralt i sagen er danskerens påstand om, at politiet pressede en falsk tilståelse ud af ham med løgn, falske løfter og psykisk pres.

Alt sammen er det en del af de såkaldte Reid-teknikker, der bruges til afhøring i New York, siger Jane Fisher-Byrialsen:

- Vi vil gerne have, at man (politiet i New York, red.) dropper de der afhøringsteknikker, siger hun.

- Det er en slags teknikker, der kører på mistænktes psyke og får dem til at tilstå, hvad end de har gjort det eller ej. Problemet er, at den psykologiske forskning viser, at rigtig mange uskyldige mennesker tilstår ting, de ikke har gjort.

Teknikkerne kom ifølge advokaten til udtryk i Malthe Thomsens afhøring ved, at efterforskeren, der stod for afhøringen, blandt andet hævdede at have beviser for, at danskeren var skyldig.

- Det virker selvfølgelig både på skyldige og uskyldige. De sagde eksempelvis til ham: Vi har en video, hvor du misbruger de her børn. Hvilket så viste sig ikke at passe, forklarer Jane Fisher-Byrialsen.

Ifølge Malthe Thomsen demonstrerede den kvindelige efterforsker, der afhørte ham, derefter hvordan man på videoen ser ham placere et barns hånd på hans kønsdele.

- Så siger Malthe: Jamen, hvis I har det, så må det jo være sandt. Hvordan kan jeg modbevise en video?

Politiet i New York fastholder deres efterforskers uskyld. Senere på ugen skal efterforskeren selv give sin beretning om, hvad der skete under forhøret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.