Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk opfindelse kan revolutionere vindkraften

Dansk opfindelse gør det billigere og mere miljøvenligt at bygge vindmølleparker til havs.

Havvindmøller spiller en større og større rolle i den globale energiforsyning. Men prisen skal yderligere ned og hensynet til havpattedyrene styrkes, for at udviklingen kan fortsætte.(Arkivfoto) Scanpix/Søren Bidstrup
Havvindmøller spiller en større og større rolle i den globale energiforsyning. Men prisen skal yderligere ned og hensynet til havpattedyrene styrkes, for at udviklingen kan fortsætte.(Arkivfoto) Scanpix/Søren Bidstrup

København. I stedet for at hamre vindmøller dybt ned i havbunden og forstyrre hvaler og sæler har danske forskere fra Aalborg Universitet udviklet et fundament, der gør det nemmere og billigere at lave havvindmølleparker.

"Sugebøtten" er kælenavnet for fundamentet. Det graver sig ned i havbunden ved hjælp af undertryk fra en vakuumpumpe.

Virksomheden Universal Foundation med dansk hovedsæde i Aalborg har netop indgået en aftale om et stort amerikansk projekt i søen Lake Erie ved Cleveland.

Projektet til 780 millioner kroner benytter den danske teknologi til at fastgøre havmølleparkens fundamenter på søbunden.

- Det er det mest effektive og lydløse fundament til offshorevindmøller. Der er i dag mange steder stor fokus på støjen og dens skader på havpattedyrene, siger Kristian Ravn, administrerende direktør i Universal Foundation.

Han forventer inden længe at lande en aftale om et tilsvarende projekt i Europa. Her er havmøller fortsat langt mere udbredte end i USA.

Selv om det stadig er billigst at opstille vindmøller på landjorden, slipper man til havs for de mange nabokonflikter.

Sugebøtte-teknikken kan spare op mod 30 procent i forhold til traditionelle havfundamenter.

Vindkraften til havs skal udbygges massivt globalt de næste mange år for at opnå mere klimavenlig energi. Det giver store muligheder for virksomheder, som kan levere den bedste og billigste løsning.

- Danmark er førende på eksport af energiteknologi. Dette projekt er et glimrende eksempel på, hvor vigtigt det er, at vi konstant udvikler teknologien og øger konkurrenceevnen.

Det siger Stine Leth Rasmussen, afdelingschef for analyse og politik i brancheorganisationen Dansk Energi.

11 procent af Danmarks samlede vareeksport i 2015, svarende til 71,4 milliarder, kommer fra eksport af energiteknologi, hvor vindmøller spiller en vigtig rolle.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.