Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk Luftfart vil lægge politisk pres efter principiel dom

Højesteretsdom giver passagerer ret til kompensation på grund af flyforsinkelser, der skyldtes tekniske fejl.

København: Højesteret slog mandag fast, at 12 flypassagerer har ret til kompensation efter forsinkelser, der skyldtes tekniske fejl.

Brancheforeningen Dansk Luftfart tager afgørelsen til efterretning, men mener, at reglerne er tolket for vidt.

Dansk Luftfart vil derfor lægge pres på det politiske system i EU, fortæller direktør Michael Svane.

- Nu må vi tage bolden til den politiske scene for at se, om vi kan finde en bedre balance mellem hensynet til at passagerer skal have kompensation og også hensynet til luftfartsselskaberne, siger han.

Ifølge EU-reglerne skal et flyselskab betale erstatning for forsinkelser på over tre timer, så længe der ikke er tale om "usædvanlige omstændigheder". Højesteret har dermed afgjort, at de tekniske fejl ikke kan ses som usædvanlige.

Det er flyselskabet Primera Air, der skal til lommerne efter dommen, der giver hver af de 12 passagerer omkring 3000 kroner i erstatning.

Passagerne, der får glæde af kompensationen, er en bedstemor og hendes barnebarn samt en gruppe på ti passagerer. Bedstemoren og barnebarnet var forsinket i knap ti timer, mens forsinkelsen for den anden gruppe passagerer var knap elleve timer.

Det er Flyforsinkelse.dk, der har lagt sag an, og selskabet har yderligere cirka 1500 sager, der ligger standby i landets byretter. Den nye afgørelse kan betyde, at der vil komme en bølge af kompensationer.

- Vores panderynker er kun blevet dybere af det her, siger Michael Svane.

- Konsekvensen af dommen pålægger luftfartsselskaberne noget, der minder om et objektivt ansvar for tekniske mangler, og det er selv om luftfartsselskaberne har gjort alt, hvad de skal vedligeholdelsesmæssigt.

Hos Dansk Luftfart vækker det desuden bekymring, at dommen kan lægge pres på den enkelte medarbejder, fordi en flyforsinkelse kan give betydelige økonomiske konsekvenser.

- Der er en bekymring for, om det her vil føre til, at man vil se bort fra tekniske mangler, der vil opstå. Det håber jeg bestemt ikke, men man kan ikke udelukke det.

- Det er derfor, at vi nu tager sagen på det politiske bord, for de her regler tror jeg ikke luftfarten kan leve med, siger Michael Svane.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.