Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk kamp mod rum-trusler

Danske astronomer vil udvikle en rumsonde, som skal undersøge asteroider, der kan udgøre en trussel mod Jorden.

Danske astronomer og rumforskere har en ambitiøs plan. Som de første i verden vil de udvikle en teknologi, der gør menneskeheden i stand til at udforske Asteroidebæltet 400 mio. km fra Jorden og dermed forsyne os med et redskab, der langt mere effektivt end hidtil kan advare om dommedagslignende trusler mod Jorden.

Forskere fra bl.a. Danmarks Tekniske Universitet og Niels Bohr Institutet er ved at udvikle konceptet, som efter planen skal føre frem til rumsonden Bering, opkaldt efter den danske opdagelsesrejsende.

Udstyret med teleskop, kameraer, et magnetometer og en computer er det hensigten, at Bering skal rejse ud til asteroiderne mellem Mars og Jupiter. Der vil den kunne udforske en lang række af de mindre klippestykker, der i teorien kan udgøre en stor trussel for vor planet.

»Fra Jorden er det meget svært at få øje på klippestykker i Asteroidebæltet, der er mindre end ca. ti km i diameter. Man aner med andre ord ikke, hvor meget der flyver rundt deroppe, som i teorien kan have kurs mod os. Det vil Bering kunne hjælpe os med at få et langt bedre overblik over,« siger en af projektdeltagerne, astronom Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet.

Hvis en asteroide med en diameter på to km rammer Jorden, vil det resultere i en global katastrofe, som kan udrydde en stor del af klodens befolkning. Den amerikanske rumfartsorganisation NASA anslår, at et sådant dommedagsbrag vil indtræffe en eller to gange hver million år. Så sent som den 3. marts i år strøg en lille asteroide forbi Jorden i en afstand af 540.000 km.

Bering-projektet vil koste omkring 1,2 mia. kr. Forskerne har skaffet en halv mio. og søger nu finansiering via rumfartsorganisationer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.