Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk gennembrud for hjælp til diabetikere

Forskere på Hvidovre Hospital har med succes testet kunstig bugspytkirtel, som styrer insulinen.

Luk øjnene, og spis lige så mange æbleskiver du vil, selv om du har sukkersyge. Dette opsigtsvækkende budskab inden for dansk diabetesforskning lyder fra Hvidovre Hospital, hvor de har skabt første trin i en kunstig bugspytkirtel.

De har netop afsluttet banebrydende forsøg, hvor forsøgspersoner via en computer har kunnet holde deres blodsukker på et normalt menneskes niveau i løbet af natten. Det er et stort gennembrud, som åbner mulighed for, at diabetikere om måske fem-ti år ved hjælp af en kunstig bugspytkirtel kan leve et næsten normalt liv uden frygt for at få for lavt blodsukker eller ende som blind eller med amputationer, fordi man har levet med alt for højt et blodsukker.

»Det hele skal helst kunne styre sig selv. Man skal ikke tænke over kulhydrater i maden, og hvor meget insulin det vil kræve. Det skal dette system selv klare,« siger overlæge dr.med. Kirsten Nørgaard, der selv er diabetiker.

Computer styrer insulinen

Sammen med forskere på DTU har hun udviklet en matematisk model, som kan bestemme, hvor meget insulin der skal til for at holde et stabilt blodsukker. En blodsukkersensor i patientens maveskind fortæller løbende en computer, hvor højt blodsukkeret ligger og sender besked til en pumpe, som sender insulin ind i kroppen. Sensationen er, at computeren på baggrund af blodsukkermålingerne automatisk giver insulin - helt uden patientens egen medvirken. Til foråret begynder forskergruppen med forsøg i dagtimerne.

»Det store springende punkt bliver, om vi også kan gøre det, når folk begynder at spise og cykle en tur,« siger Kirsten Nørgaard.

I dag har 271.000 danskere diabetes. Ifølge diabetesforeningen dør 12 danskere hver dag af diabetes, og sygdommen skønnes at koste samfundet 86 millioner kroner om dagen. Det er blandt andet konsekvensen af, at det er svært at styre blodsukkeret.

I Diabetesforeningen kalder de gennembruddet for »epokegørende« og i Danske Regioner vurderer formand for sundhedsudvalget Ulla Astman (S), at Hvidovre-projektet rummer »betydelige perspektiver«:

»Det vil både gavne patienternes livskvalitet og økonomien i sundhedsvæsenet, hvis vi kan undgå mange af de komplikationer, bivirkninger, indlæggelser og følgesygdommme, som i dag plager rigtig mange diabetikere.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.