Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk forsker: Drop fokus på vægttab

International undersøgelse bekræfter, at risikoen ved overvægt er mindre, end vi hidtil har troet, siger dansk fedmeforsker.

ARKIVFOTO. Personer i kategorien »overvægtig« (BMI på 25-30) har seks procent mindre risiko for at dø i en given periode sammenlignet med personerne i kategorien »normalvægtig«. For de såkaldt »lettere fede« testpersoner med et BMI-tal på mellem 30 og 35, er dødsrisikoen fem procent mindre end blandt de normalvægtige.
ARKIVFOTO. Personer i kategorien »overvægtig« (BMI på 25-30) har seks procent mindre risiko for at dø i en given periode sammenlignet med personerne i kategorien »normalvægtig«. For de såkaldt »lettere fede« testpersoner med et BMI-tal på mellem 30 og 35, er dødsrisikoen fem procent mindre end blandt de normalvægtige.

Et hold amerikanske forskere vækker opsigt med en ny undersøgelse, hvor de konkluderer, at overvægtige mennesker har mindre risiko end normalvægtige mennesker for at dø inden for en given periode.

Undersøgelsen baserer sig på data fra 97 befolkningsundersøgelser fra flere dele af verden, der tilsammen rummer oplysninger om hele 2,8 millioner menneskers helbredstilstand.

Ifølge den danske læge og ph.d.-studerende Rasmus Køster-Rasmussen, der selv forsker i fedme, er der tale om en undersøgelse af hidtil uhørt omfang inden for området. Han advarer dog mod at tage konklusionen om, at overvægt ikke er usundt, alt for bogstaveligt.

- Studiet har en række begrænsninger, men det bidrager til vores viden om, at risikoen ved overvægt og fedme måske er mindre, end vi hidtil har troet, siger Rasmus Køster-Rasmussen.

- Ifølge studiet øges risikoen for død ikke ved overvægt, men man skal huske på, at der er andet i livet end døden. Overvægt øger risikoen for slidgigt, diabetes og snorken. Desuden er der den sociale stigmatisering, påpeger han.

Internationalt har undersøgelsen også mødt kritik, blandt andet på grund af dens brug af BMI-tallet - forholdet mellem vægt og højde - som målestok. Den kritik er Rasmus Køster-Rasmussen helt enig i.

- Man ved fra tidligere studier, at et BMI mellem 22 og 25 giver det længste liv. Forskerne benytter sig af WHOs definition, der siger, at normalvægtige har et BMI mellem 18,5 og 25. Men det er et meget stort spænd, og personer med et BMI lavt i normalområdet har øget dødelighed, og det trækker normal-gruppen ned, siger han.

- Derfor kommer de overvægtige med BMI mellem 25 og 30 til at se bedre ud som gruppe, forklarer, Rasmus Køster-Rasmussen, der samtidig påpeger, at BMI er en primitiv målemetode.

Fokuser mindre på vægt

- Mange sunde og raske mennesker er overvægtige ifølge deres BMI, siger den danske forsker, der mener, at der i det hele taget bør fokuseres mindre på vægt som et parameter for sundhed.

- Stofskifte og vægt programmeres tidligt i livet og ligger kun delvist inden for viljens kontrol. Langt de fleste, der taber sig stort, tager på igen, påpeger Janus Køster-Rasmussen.

- Desuden er der ingen dokumentation for, at vægttab forlænger livet for raske overvægtige. Hvis man i øvrigt har normalt blodtryk, kolesteroltal og blodsukker, betyder det ikke noget at være overvægtig. Man skal bare sørge for ikke at tage mere på, spise sundt og dyrke motion – men det gælder jo for alle, også normalvægtige, siger han.

Den amerikanske undersøgelse, som forskere fra det statslige amerikanske center for sygdomsbekæmpelse og -forebyggelse står bag, præsenteres i den seneste udgave af det medicinske tidsskrift Journal of the American Medical Association.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.