Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmarks første sociale supermarked åbner

I næste måned åbner Folkekirkens Nødhjælp et supermarked, hvor varerne sælges billigt. Flere skal følge efter.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Pakken med cornflakes er trykket skæv, appelsinen har fået et brunt mærke, og varedeklarationen på dåsen med majs vender den forkerte vej.

Til gengæld sælges varerne 30 til 50 procent billigere end i det almindelige supermarked.

Folkekirkens Nødhjælp åbner 22. februar Danmarks første sociale supermarked på Amager i København, hvor kunderne kan købe varer, som ikke længere kan sælges til fuld pris.

Navnet på det 245 kvadratmeter store supermarked er Wefood, og bliver konceptet en succes, vil Folkekirkens Nødhjælp åbne lignende butikker andre steder i landet.

- Vi ønsker at gå forrest i kampen mod madspild, på samme måde som vi var pionerer på genbrugsområdet, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Hvert år smides mere end 700.00 ton mad ud i Danmark, og bag idéen til Wefood ligger, ud over bekæmpelsen af madspild, et ønske om hjælpe verdens fattigste. Derfor skal overskuddet fra butikken gå til Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

- Samtidig med, at vi i Danmark smider mad ud, er der mennesker i verden, der ikke har mad nok. Vi mener, at Wefood kan være et lille skridt på vejen til en bedre fordeling af verdens ressourcer, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp har hentet inspiration i London og Wien, men modsat her, hvor kun kunder med en lav indkomst kan handle, bliver det danske supermarked for alle.

- Kunderne vil være forskellige. Nogle vil handle i Wefood, fordi de gerne vil gøre noget ved madspildet, andre kommer, fordi de vil spare penge, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Leverandørlisten tæller restauranter, caféer, en slagter og en købmand, ligesom Dansk Supermarked, der driver bandt andet Føtex, er med. En del af varerne skal således komme fra de Føtex-butikker, som ligger i nærheden.

Stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad Selina Juul har rådgivet i arbejdet med at etablere butikken. Hun mener, at den kommer til at fungere som et supplement til andre fødevarebutikker.

- På samme måde som mange går hen til køledisken med "datovarer" i supermarkedet, vil de gå ind i Wefood for at se, om der er noget, de kan bruge. Bagefter fortsætter de til andre butikker, siger Selina Juul.

Selv om butikken henvender sig til alle, mener hun, at den største kundegruppe bliver mindrebemidlede.

- Vi oplever, at der kommet flere mennesker med en dårlig økonomi. Senest så vi det i december, da vi var med til at uddele julehjælp.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.