Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmarks første muslimske gymnasium åbner efter sommerferien

Når eleverne møder ind, skal de være anstændigt klædt på. I kantinen vil der blive serveret halalslaget kød. Og der er bederum, som kan benyttes i pauserne.

MODELFOTO.
MODELFOTO.

Sådan bliver hverdagen for de 18 elever, der efter sommerferien møder ind til første skoledag på Danmark første officielle muslimske gymnasium, Hindholm STX i Fuglebjerg på Vestsjælland.

Gymnasiet, der er det første i landet, der officielt kalder sig muslimsk, er blevet stiftet af en gruppe forældre, der alle har muslimsk baggrund. Derfor vil gymnasiet være baseret på en række muslimske værdier, siger gymnasiets nyudnævnte rektor Kim Bredsgaard Lund.

»Vi oplever på mange fronter, at behovet er der. Vi vil gerne signalere mangfoldighed og multietnicitet, hvor der skal være plads til alle, og hvor vi omgås hinanden med respekt,« siger han til bt.dk.

På skolen vil der være tid til at fordybe sig i muslimske værdier som ligeværd, tolerance og respekt for forskellighed.

»Det, der nok er det, som skiller os mest ud, er vores bederum, og at vi serverer halal-mad i vores kantine. Alle er velkomne uanset baggrund og religion, og vores vigtigste formål er at få vores unge ud i samfundet,« siger gymnasiets bestyrelsesmedlem Esra Arici til Sjællandske.

Kun få ting vil være anderledes

Skolen vil tilbyde undervisning i alle de fag, som de skal ifølge Undervisningsministeriet, men derudover vil man også tilbyde valgfag som arabisk og tyrkisk til de ti piger og otte drenge, som begynder på skolen i midten af august.

Ifølge Kim Bredsgaard Lund kommer de studerende ikke til at mærke stor forskel på Hindholm STX og andre gymnasier i Danmark. Kun få ting vil være anderledes, fortæller han til Ekstra Bladet.

»Vi har bederum, hvor de unge får tilbuddet om, at de kan gå ind at bede. Vi har også afvaskningsrum til henholdsvis drenge og piger,« siger rektor til Ekstra Bladet.

De nye gymnasieelever kommer fra hele Danmark. 11 af dem er ifølge Ekstra Bladet netop blevet færdige på Mina Hindholm Efterskole, der er nabo til gymnasiet, og som også har en muslimsk profil.

'Ligesom på efterskolen ønsker vi på Hindholm STX at skabe et miljø, hvor individuel anerkendelse og gensidig respekt trives i et varmt fællesskab. Det er efterskolens og gymnasiets hjørnesten, at vores elever føler sig trygge og kan udfolde sig både personligt og fagligt', lød det i jobannoncen, hvor der blev søgt om en rektor til gymnasiet.

Udover Hindholm STX findes der to andre etniske gymnasier. De ligger i henholdsvis Høje-Taastrup og København. Hindholm er dog det første gymnasium, der officielt kalder sig muslimsk.

Hindholm STX er et privat gymnasium, der modtager statstilskud, og derudover dækker sine udgifter med en skoleafgift pr. elev. Det kommer til at koste hver elev på gymnasiet 1.500 kroner pr. måned at gå der.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.