Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmarks dyreste rumprojekt lander på rumstation

Det danskledede rumprojekt, Asim, skal fotografere og måle en række lynfænomener i atmosfæren.

Det hidtil største danske rumprojekt, Asim, er onsdag klokken 15 dansk tid landet på Den Internationale Rumstation ISS, oplyser det amerikanske rumagentur Nasa.
Det hidtil største danske rumprojekt, Asim, er onsdag klokken 15 dansk tid landet på Den Internationale Rumstation ISS, oplyser det amerikanske rumagentur Nasa.

Det hidtil største og dyreste danske rumprojekt, Asim, er onsdag eftermiddag omkring klokken 15 dansk tid landet på Den Internationale Rumstation ISS.

Det oplyser det amerikanske rumagentur, Nasa.

Bag projektet står det europæiske rumagentur, ESA, men missionen er ledet af Danmark og DTU Space.

Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.

Den danske teknologivirksomhed Terma blev for 12 år siden udpeget til at lede rumprojektet.

»Det har været en rigtig stor kontrakt for os. Vi har leveret software og sensorer til rumkapslen, og generelt har det bare været stort at være med«, siger direktør for Termas rumaktiviteter, Carsten Jørgensen.

Rumkapslen blev mandag sendt af sted fra Kennedy Space Center i Florida. Onsdagens mission er at aflevere et topmodul kaldet Dragon til rumstationen.

Først den 13. april bliver Asim taget ud af modulet og placeret på ISS. Og så starter missionen.

Den 314 kilo tunge rumkapsel skal bruge det næste lange stykke tid på at fotografere og måle en række lynfænomener i atmosfæren.

»Asim er designet til at kunne levere i to år, men det er op til Nasa at beslutte, hvor længe missionen skal være.«

»Under alle omstændigheder bliver det stort at se de første billeder, der bliver sendt hjem«, siger Carsten Jørgensen.

Forskere skal bruge billederne til bedre at forstå, hvordan de elektriske udladninger påvirker klimaet på jorden.

Projektet har været udfordret af krav, der løbende er blevet ændret. Alligevel har direktøren på intet tidspunkt frygtet, at tidsplanen ville skride.

»Men jeg vil sige det sådan, at vi ikke har været færdige længe,« siger Carsten Jørgensen.

Foruden Terma har yderligere 15 danske virksomheder og DTU været involveret i processen med at bygge rumkapslen.

Det er den danske astronaut Andreas Mogensen, der styrer slagets gang fra kontrolrummet i Houston, Texas.

I 2015 besøgte han selv rumstationen ISS.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) glæder sig over projektet.

»Opsendelsen af Asim er et projekt, vi alle kan være stolte over. Det er et godt eksempel på både banebrydende forskning, udvikling af dansk højteknologi og samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.«

»Samtidig kan ny viden og rummets fascinationskraft bruges i undervisning og uddannelse og til at tiltrække flere studerende til de naturvidenskabelige- og tekniske uddannelser,« siger Søren Pind i en skriftlig kommentar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.