Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark topper FN-liste med mindst ulighed i børns vilkår

Unicef placerer Danmark som det land ud af 41 EU- og OECD-lande med mindst ulighed blandt børns levevilkår.

København: Børn i Danmark vokser op med indbyrdes mindre ulighed end børn i andre velstående lande.

Blandt 41 af verdens højindkomstlande er Danmark det land, hvor der er den mindste ulighed blandt børns livsvilkår. Det fastslår FN?s børneorganisation, Unicef, i en netop offentliggjort rapport.

Her bliver de 41 lande rangeret efter, hvordan børnene har det ud fra ulighed i forhold til indkomst i husstanden, uddannelsesniveau, sundhed og livstilfredshed.

- Det er rigtig flot, at vi ligger så højt placeret, når vi sammenligner os med andre. Men der er nogle ting, vi kan forbedre, hvis vi kigger isoleret på Danmark, siger børn- og ungechef i Unicef Danmark Anne-Mette Friis.

- Vi har lavet en liste over ni ting, man gerne skulle have i sit liv, såsom en computer, eget værelse og et godt måltid om dagen. Og vi ved, at der er en del børn, som ikke oplever at have de ting i deres hverdag, siger hun og tilføjer:

- Vi ved også, at vi uddannelsesmæssigt ikke har scoret så godt i de seneste Pisa-undersøgelser, så der er bestemt noget at tage fat på i Danmark.

I rapporten påpeger Unicef, at det bør være en regeringsopgave at styrke børns velfærd.

FN-organisationen peger blandt andet på at sikre en vis indkomst i husstande med de fattigste børn, forbedre uddannelsesmulighederne for dårligt stillede elever og fremme og støtte en sund livsstil for alle børn.

- Rapporten er en klar påmindelse om, at et barns trivsel ikke er et forudbestemt resultat af individuelle omstændigheder eller niveauet af den økonomiske udvikling, men at trivslen formes af politiske valg, siger Sarah Cook, der er direktør for Unicefs researchafdeling.

Generelt er det vigtigt, at der bliver sat tidligt ind over for de børn, der står svagest, mener Anne-Mette Friis.

- Det er desværre sådan, at de børn, der oplever fattigdom i deres barndom, også er de, der som voksne ender med de dårligst betalte job og dårligste boliger. Så det er vigtigt at sætte tidligt ind, hvis man vil sikre dem et godt voksenliv, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.