Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark taber førsteplads på anti-korruptionsliste

Verdens mindst korrupte land er ikke længere Danmark ifølge Transparency International.

Danmark er stadig et land, der i høj grad er allergisk overfor bestikkelse og lyssky aftaler. Men Danmark er ikke længere det land i verden med mindst korruption ifølge Transparency International. Free/Natalia Demidchick/arkiv
Danmark er stadig et land, der i høj grad er allergisk overfor bestikkelse og lyssky aftaler. Men Danmark er ikke længere det land i verden med mindst korruption ifølge Transparency International. Free/Natalia Demidchick/arkiv

Danmark opfattes ikke længere som verdens mindst korrupte land. I hvert fald ikke på Transparancy Internationals årlige liste for 2017.

Efter en årrække med en dansk føring på listen topper New Zealand i 2017. Landene rangeres efter en score, hvor Danmark er gået tilbage.

Listen er et udtryk for, hvor korrupte de forskellige landes myndigheder og politikere opfattes.

Rent teknisk skyldes det, at World Economic Forum har givet Danmark en lavere karakter end sidste år, samt at en ny dommer i samlingen dømmer Danmark hårdere end gennemsnittet.

Hvis man spørger Transparency Internationals danske kontor, der ikke har siddet med selve udarbejdelsen af listen, peger det på en række forhold:

»Nogle tydelige svagheder ligger i reglerne for partistøtte,« siger formand for det danske kontor Natascha Felix.

»Man kan være en anonym donor til parti. Du kan være medlem af en erhvervsklub og dermed donere til et parti eller et medlem. Og du bliver aldrig synlig i partiregnskabet.«

»Kritikken er, at man ikke kan få klarhed over, hvem der donerer hvor meget.«

Derudover savner organisationen et register over lobbyister samt en forbedret offentlighedslov.

Natascha Felix peger på, at opfattelsen af et lands korruption ikke kun dannes af landets regler og juridiske instanser. Også opfattelsen af ledende politikeres integritet spiller ind.

Danmarks fald bemærkes også af Dansk Industri.

»Dansk erhvervsliv ved, at udenlandske virksomheder og investorer bider mærke i tallene i korruptionsindekset,« siger chefkonsulent Christine Jøker Lohmann.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) glæder sig over andenpladsen og kalder det et »godt udgangspunkt« for en international konference i København om antikorruption til oktober.

»Vi skal have politiske drøftelser af, hvordan vi styrker kampen mod korruption,« siger hun.

»Konkret vil vi se på, hvordan vi i fællesskab kan styrke realiseringen af FN's verdensmål om at komme korruption til livs.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.